Southampton-aanvaller Michael Obafemi maakt Stamford Bridge stil met de 0-1, een fraai schot in de kruising

Chelsea op Boxing Day pijnlijk onderuit in eigen huis, Tottenham wint

Chelsea zal weinig warme herinneringen overhouden aan Tweede Kerstdag 2019, waarop negen wedstrijden in de Engelse Premier League gepland stonden. Op Boxing Day, traditioneel een dag waarop gevoetbald wordt in Engeland, verloren de Londenaren in eigen huis verrassend van Southampton: 0-2.

Michael Obafemi opende de score op Stamford Bridge. De Ierse aanvaller vond na een individuele actie knap de kruising vanaf de rand van het zestienmetergebied. Twintig minuten voor tijd gaf Nathan Redmond Chelsea de genadeslag door de score te verdubbelen.

Door de pijnlijke nederlaag ziet Chelsea concurrent Tottenham Hotspur naderen. De ploeg van manager José Mourinho won eerder op donderdag in eigen huis met 2-1 van Brighton & Hove Albion. Harry Kane en Dele Alli scoorden namens de Spurs.

De doelpuntenmakers voor de Spurs: Dele Alli juicht in de richting van Harry Kane

Tottenham staat nu nog drie punten achter op Chelsea, dat vierde staat. Die plaats geeft aan het einde van het seizoen recht op een Champions League-ticket.

Twee debutanten

Boxing Day was ook de dag van twee nieuwe trainers. Bij Arsenal, dat voor de uitwedstrijd tegen Bournemouth in de laatste dertien duels slechts één keer had gewonnen, stond de Spanjaard Mikel Arteta voor het eerst aan het roer. Hij zag na een achterstand zijn spits Pierre-Emerick Aubameyang de dag enigszins goedmaken voor Arsenal: 1-1. De Londense club blijft door dat resultaat elfde op de ranglijst.

Bij Everton werd de ervaren Italiaan Carlo Ancelotti bij zijn debuut met een staande ovatie onthaald door de fans. Hij bezorgde hen een prettige Kerst door Everton naar een 1-0 zege op Burnley te leiden, waardoor de club van de zeventiende naar de dertiende plaats klimt.

Vier Nederlanders

Vier Nederlanders moesten donderdagmiddag opdraven. Anwar El Ghazi won met Aston Villa thuis van Norwich City, waar Tim Krul onder de lat stond (1-0).

Patrick van Aanholt begon in de basis bij Crystal Palace tegen West Ham United, maar werd in de 65ste minuut gewisseld voor een andere Nederlander, Jaïro Riedewald. Zij wonnen mede dankzij een schitterende slalom en stift van ploeggenoot Jordan Ayew met 2-1.

Manchester United won op eigen veld met 4-1 van Newcastle United. Nadat Sean Longstaff de bezoekers na 17 minuten op voorsprong had gezet, bezorgden Anthony Martial, Mason Greenwood en Marcus Rashford nog voor rust Manchester een comfortabele voorsprong. Na de rust tekende Martial met zijn tweede treffer voor de eindstand.

Manchester United staat nu zevende, op vier punten achterstand van nummer vier Chelsea. Newcastle staat tiende, op zeven punten van Chelsea.