20 Minutes

In het Zwitserse Andermatt zijn door een lawine zeker zes skiërs meegesleurd. Ze overleefden het allemaal. Twee van hen zijn door hulpdiensten gered en met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

De andere vier konden zichzelf bevrijden of zijn met hulp uit de sneeuw gehaald. Er wordt niemand meer vermist, maar hulpdiensten zoeken voor de zekerheid wel verder in de sneeuwmassa. De zes skiërs komen uit Zwitserland.

Op sociale media circuleren beelden van de lawine, die volgens Zwitserse media rond 11.00 uur een piste in Andermatt trof.

De lawine werd vanuit een skilift gefilmd:

Lawine in skigebied Andermatt

Het heeft de afgelopen dagen flink gesneeuwd in de Alpen, waardoor het lawinegevaar groter is. Dat is zeker het geval op hoogten boven de 1000 meter. Weerplaza voorspelt dat er deze dagen in Zwitserland lokaal tot 40 centimeter sneeuw kan vallen.

Na vijf uur gered

Ook in Oostenrijk is er veel sneeuw gevallen, met lawines tot gevolg. Gisteravond lukte het de Oostenrijkse bergreddingsdienst om een skiër na ruim vijf uur uit de sneeuw te bevrijden.

Een vriend van de 26-jarige man sloeg alarm, omdat hij maar niet terugkeerde van een tocht op de berg Pleschnitzzinken, in de deelstaat Stiermarken.

Met hulp van een speurhond en een lawinepieper die hij bij zich droeg kon de man door de hulpdiensten worden opgespoord. Het hoofd van de reddingsdienst sprak over "een kerstwonder", omdat de skiër het geluk had dat in het pak sneeuw ruimte voor zijn gezicht was om te ademen.

De man was ernstig onderkoeld, maar volgens de politie buiten levensgevaar.

STER reclame