Frans Timmermans ANP

"Ik houd van je, om wie je bent en wat je me gegeven hebt. Je hebt altijd bij me gehoord. Maar nu verlaat je me en breek je mijn hart."

In niet mis te verstane bewoordingen heeft Frans Timmermans een liefdesbrief aan de Britten geschreven. The Guardian heeft het hartenleed van de vicevoorzitter van de Europese Commissie gepubliceerd. Timmermans schrijft in de brief onder meer dat de Britten altijd welkom blijven als ze willen terugkeren in de Europese Unie.

De sociaaldemocraat schrijft hoe belangrijk de Britten in zijn leven zijn geweest. De liefde ontstond op een Britse school in Rome. Timmermans: "Ik ging terug naar Nederland, trouwde, werd vader, scheidde, trouwde opnieuw, werd verkozen in het parlement en benoemd tot minister, maar het Verenigd Koninkrijk was er altijd. Als deel van mij."

Je bent misschien minder uniek dan je denkt.

Timmermans over de Britten

Timmermans claimt door zijn lange liefdesrelatie de Britten goed te kennen. "Ik ken je sterke en zwakke kanten. Hoe genereus, maar ook hoe gierig je kunt zijn. Je vindt jezelf uniek en anders, maar je bent dat misschien minder dan je denkt."

Tot zijn spijt blijkt de liefde niet langer wederzijds. De noodgedwongen scheiding doet beide partijen pijn, ziet hij. "Er is onnodige schade bij je aangericht en ik vrees dat er meer volgt."

Brexiteers 'renden rond als idioten'

De zalvende woorden van Timmermans staan in schril contrast met de toon die hij eerder aansloeg voor een specifieke groep Britten: de brexiteers. In het BBC-programma Panorama haalde hij in mei hard uit door te zeggen dat Britse onderhandelaars bij gesprekken "rondrenden als idioten" en dat Boris Johnson, toen nog geen premier, "spelletjes speelde."

Destijds hing het scenario van een no-deal-brexit nog in de lucht. Die vrees hoeft Timmermans niet meer te hebben, want het Britse Lagerhuis stemde vorige week voor het eerst in met brexitwetgeving. Daarmee werd een eerste stap gezet naar een gereguleerd vertrek op 31 januari.

De naderende scheiding stemt Timmermans hoe dan ook verdrietig. Toch ziet hij in zijn liefdesbrief een enkel lichtpuntje: "Onze banden zullen nooit volledig worden verbroken. Wij zullen niet weggaan en jij kan altijd bij ons terugkomen."

STER reclame