Sinds 14.00 uur vanmiddag staan de deuren van de Dominicuskerk in het centrum van Amsterdam open voor mensen die, om wat voor reden dan ook, Kerst alleen vieren. Voor de 50ste keer belooft het daar een feestelijke avond te worden met zo'n 1200 gasten, van wie er zo'n 800 blijven eten.

De simpele formule 'kom zoals je bent, niets hoeft, alles mag', blijkt ijzersterk te zijn en trekt een gevarieerd gezelschap, van daklozen tot toeristen, jong tot oud en gelovige tot niet gelovige mensen. Al sinds 1970 wordt er op Eerste Kerstdag in de Dominicuskerk aan de Spuistraat gedanst, gezongen, gedamd en geschaakt tegen grootmeesters en gebreid voor het goede doel.

Verslaggever Marjolein Hogervorst nam vanmiddag een kijkje bij de voorbereidingen en proefde de sfeer in de kerk:

'Los van je geloof of wie je bent, hier ben je met elkaar, dat is Kerst'

"Een heel vredige sfeer eigenlijk", zegt een buurtbewoner die er al jaren komt op Eerste Kerstdag. Als hij hier niet zou zijn, zou hij waarschijnlijk thuis zitten werken. Hij zegt het meest te genieten van de grote diversiteit aan mensen die naar de kerk komen.

Ook Tonny komt hier al jaren. "Ik had altijd een bloedh.. ik vond Kerstfeest altijd... nee. Maar sinds ik bij de Dominicus kom, dat is al tien jaar of langer geleden, ervaar ik echt dat het feest is. Dat ik niet alleen ben, dat je jezelf kan zijn, dat er heel veel mensen zijn die gelijkgestemd zijn. Een soort van familieachtig gevoel."

's Avonds wordt een driegangenmenu geserveerd, dat bereid is door vrijwilligers."Dit is Kerst zoals ik denk dat het bedoeld is", zegt een van de vrijwilligers. "Los van geloof, los van alles. Je bent met elkaar, het maakt niet uit wie je bent, welke achtergrond je hebt."

Na het eten gaan de voetjes van de vloer en kan er nog tot een uur of elf gedanst worden op de muziek van DJ Miss Twist.

STER reclame