Ook dit jaar kunnen luisteraars een bezoekje brengen aan het Top 2000 Café in Hilversum ANP/NOS

Goedemorgen! Vandaag is het Eerste Kerstdag en die dag staat vol met tradities. Zo houdt koning Willem-Alexander zijn kersttoespraak. En vanaf 08.00 uur kun je luisteren naar de Top 2000 op NPO Radio 2.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Verspreid over het land vallen er buien, maar ook schijnt af en toe de zon. Het wordt vanmiddag ongeveer 8 graden. Op Tweede Kerstdag meer bewolking, dan is het wat koeler dan vandaag.

weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Om 13.00 uur spreekt koning Willem-Alexander traditiegetrouw de Nederlandse bevolking toe. De toespraak is te zien via NOS.nl en de app, op NPO 1 en op NPO 2 met gebarentolk. Ook kun je luisteren naar de toespraak via NPO Radio 1.
  • De jaarlijkse Top 2000 gaat van start. Om 08.00 uur begint de 21ste editie van het muziekevenement, dat tot de jaarwisseling te horen is op NPO Radio 2. De 'lijst der lijsten' begint met nummer 2000: Suite: Judy Blue Eyes van Crosby, Stills & Nash uit 1969.
  • En vanwege Kerst zijn er vandaag allerlei initiatieven in het land. Zo zet de Amsterdamse Dominicuskerk traditiegetrouw de deuren open en rijdt in Ede een 'soepfiets' van het Leger des Heils rond voor mensen die buiten slapen.

Wat heb je gemist?

Steeds meer winkels zijn gewoon open tijdens Kerst. Een derde van de supermarkten is vandaag open, blijkt uit een rondgang van vakblad Distrifood. Vorig jaar was dat nog een kwart van de supers. In de grote steden ligt het aantal geopende supermarkten het hoogst, maar ook buiten de Randstad groeit het aantal winkels dat open is op Eerste Kerstdag. In navolging van de supermarkten zijn ook veel drogisterijen en warenhuizen vandaag open.

Ander nieuws uit de nacht:

Bosbranden verwoesten tientallen woningen in Chileense havenstad

En dan nog even dit:

In de Amerikaanse stad Colorado Springs heeft een man een bank overvallen en zijn buit met voorbijgangers gedeeld. Volgens getuigen strooide de man buiten de bankbiljetten in het rond en wenste hij iedereen een vrolijk kerstfeest. Daarna liep de man van 65 naar een koffiezaak, waar hij werd gearresteerd.

COLORADO SPRINGS POLICE

De bankovervaller was volgens de politie niet gewapend. Het meeste geld is inmiddels teruggebracht naar de bank.

Fijne Eerste Kerstdag, namens de hele NOS!

STER reclame