NOS Wielrennen

Een plots telefoontje: 'Jij bent toch met Froome bezig? Stop er maar mee'

Niet uitgezonden interview Froome: 'Wil nog zeker drie jaar fietsen'

In de laatste dagen van 2019 graven de verslaggevers van NOS Sport weer in hun eigen werk om een voor hen gedenkwaardige reportage of bijzonder interview van het afgelopen jaar toe te lichten. Vandaag: Kees Jongkind en een niet uitgezonden interview met wielrenner Chris Froome.

"Op zaterdag 8 juni vlogen cameraman Daan Alkema en ik naar Toulouse voor een verhaal met Chris Froome. Na een autorit van ruim drie uur belandden we in een standaard Ibis-hotel langs een provinciale weg in Aurillac."

"Daar logeerde de Ineos-ploeg aan de vooravond van het Criterium du Dauphiné, de rittenkoers die geldt als voorbereiding op de Tour de France. Dit was het laatste moment waarop Froome in alle rust één op één met de media zou praten."

Besmettingsgevaar

"We waren dan ook niet de enige cameraploeg daar; ook de Belgen en de BBC waren uitgerukt. Precies om zeven uur ging Froome op de afgesproken plek zitten. De NOS mocht eerst. Wij kregen precies een kwartier van de perschef. Froome was relaxed, voelde zich goed en straalde veel zelfvertrouwen uit."

Kees Jongkind tijdens het bewuste interview met Chris Froome

"Alles was erop gericht om zich deze zomer te voegen in het rijtje Anquetil, Merckx, Hinault en Indurain. Mannen die de Tour vijf keer hebben gewonnen. Hij vertelde dat hij zichzelf in de toekomst ook nog wel een gooi zag doen naar een zesde Tourzege. Het was een interessant gesprek."

"Na afloop gaf Froome me geen hand, in verband met besmettingsgevaar. Verkoudheden worden nogal eens handenschuddend overgebracht. Hij nam geen enkel risico."

Meedogenloos

"Na het interview reden we drie uur terug naar Toulouse om de volgende ochtend vroeg weer naar huis te vliegen. We hadden bedacht dat we het interview een week later zouden uitzenden. Op de dag dat de Dauphiné zou eindigen."

"Ik besloot halverwege de week, op woensdag, te beginnen met de montage. Het moest een lange reportage worden, want zo vaak krijg je de kans niet om zo rustig met de Tourfavoriet te praten. Toen belde plotseling de eindredacteur: "Jij bent toch met Froome bezig? Stop er maar mee. Hij is tegen een muur geknald en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis."

"Niks geen Tour de France, laat staan een vijfde zege. Het wielerleven is meedogenloos. Alles was voor niets geweest. Zeker voor Froome. Gelukkig fietst hij weer. De reportage ligt ergens in een prullenmand."

'De wind nam zijn voorwiel mee toen hij zijn neus wilde snuiten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl