Een Poolse oorlogsveteraan heeft na een oproep van Omroep Brabant honderden kerstkaarten gekregen. Uit het hele land kwamen berichtjes voor de 93-jarige oud-militair. "Ik ben er hartstikke blij mee", zegt Roman Figiel als een verslaggever hem de ruim vierhonderd kaartjes komt brengen. "Ik vind het fijn dat iedereen aan mij denkt."

Figiel reageerde bij Omroep Brabant ontroerd op alle kaarten:

Figiel is een van de laatste nog levende Poolse bevrijders van Breda. Vorige maand werd hij met zes mede-veteranen geëerd tijdens een herdenking van de bevrijding van de Brabantse stad, 75 jaar geleden. Daar waren ook koning Willem-Alexander en de Poolse president Duda bij aanwezig.

Na dat eerbetoon keerde Figiel terug in een leeg huis. Zijn vrouw, de Bredase Joke met wie hij na de oorlog trouwde, is dement en werd begin dit jaar opgenomen in een verpleeghuis. Sindsdien voelt hij zich erg eenzaam, vertelde hij eind november aan de regionale omroep. "Ja, ik ben een held geweest. Maar nu niet meer. Vroeger was het: 'Oh, is dat een Pool? Hoe gaat het?' Tegenwoordig lopen ze je voorbij. Ze zijn alles vergeten. Alles."

Na de oproep van Omroep Brabant stroomden de berichten voor Figiel binnen. Leerlingen en docenten van scholen in Nederland en België schreven brieven en maakten kaarten. Ook arriveerden er honderden kaarten van andere mensen.

Omdat Figiel niet meer zo goed ziet, krijgt hij bij het lezen van alle post hulp van Bozena Rijnbout-Sawicka van de Poolse stichting Serce Polski. "Dit is fantastisch", zegt zij. "Wij gaan deze kerst alle kaartjes lezen en ophangen."

STER reclame