1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

'Ruim 1500 doden bij neerslaan van protesten in Iran'

Het optreden van politie en leger tijdens de anti-regeringsprotesten van vorige maand in Iran hebben volgens persbureau Reuters aan meer dan 1500 mensen het leven gekost. Reuters baseert zich hiervoor op anonieme bronnen bij de Iraanse regering.

De hoogste geestelijke leider van Iran, ayatollah Khamenei, zou hebben opgedragen om koste wat het kost een einde te maken aan de opstanden. Volgens Iraanse demonstranten in Nederland werd er "met machinegeweren en oorlogswapentuig" op de betogers geschoten.

Amnesty International kan het dodental van 1500 niet bevestigen, maar vindt het niet onwaarschijnlijk: "Wij vreesden al dat het werkelijke dodental veel hoger ligt dan de 304 doden die wij hebben kunnen bevestigen door onderzoek. Dit getal zou zomaar kunnen kloppen."

De autoriteiten schenden volgens Amnesty op grote schaal mensenrechten. "Duizenden betogers zijn opgepakt, mensen worden gemarteld en verdwijnen."

Protest tegen elites

De protesten in Iran begonnen op 15 november. Burgers waren boos over het besluit van de overheid om de brandstofprijzen te verhogen. Het werd al snel een breder protest tegen de politieke en geestelijke elite van het land.

Vrijdag werd in Den Haag nog gedemonstreerd door Iraniërs, die zeiden dat met machinegeweren op betogers is geschoten:

'Er werd met machinegeweren op demonstranten geschoten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl