NOS Nieuws

Gerechtshof Den Haag: spaartaks in 2015 in strijd met Europees recht

De belasting die mensen in 2015 over hun spaargeld moesten betalen, was in strijd met het Europees eigendomsrecht. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag over belastingafdracht in 2014 en 2015. De Telegraaf berichtte als eerste over het oordeel dat het hof al vorige week velde.

Deze uitspraak betekent niet automatisch dat spaarders moeten worden gecompenseerd voor de belasting die zij te veel betaald hebben. Volgens fiscalist Cor Overduin, die deze zaak namens een gedupeerde spaarder aanspande, sterkt deze uitspraak spaarders wel in hun vraag om compensatie. Het gaat om drie miljoen mensen die belasting betalen in box 3 waarin spaargeld en beleggingen aan bod komen.

Rode gebied

Het rendement dat spaarders maakten als ze hun geld veilig weg zetten, was in 2015 1,03 procent. Maar de belasting die zij moesten betalen was 1,2 procent. De Hoge Raad oordeelde in juni vorig jaar al dat er sprake is van schending van het recht op eigendom als je verlies maakt door de belasting die je moet betalen.

Is het rendement onder de 1,2 procent, dan zit je dus in het rode gebied. Dit is de eerste keer dat is vastgesteld dat het rendement daadwerkelijk onder de 1,2 procent is gebleven in 2015. Toen was er dus sprake van een schending van het eigendomsrecht, oordeelde het Haagse gerechtshof vorige week.

Het is een ijzeren regel in het Europees recht. Als er schending van eigendomsrecht is, moet er gecompenseerd worden.

Cor Overduin, fiscalist die de gedupeerde spaarder bijstond in deze zaak

Hoewel deze uitspraak niet over het jaar 2016 gaat, zegt Overduin dat er volgens die logica ook in dat jaar sprake was van een schending van het eigendomsrecht. Hij heeft berekend dat spaarders in 2016 een gemiddeld rendement van 0,63 procent haalden.

Compensatie

De uitspraak dat het eigendomsrecht is geschonden betekent niet automatisch dat spaarders gecompenseerd moeten worden. "Dat is een tweede stap, die de rechter wel had moeten zetten", vindt Overduin.

Dat heeft de rechter niet gedaan, omdat het kabinet nog wacht op extern advies of de staat compensatie moet geven. De rechter wil niet op dat advies vooruit lopen.

Een rekensom van Overduin komt uit op een bedrag van ongeveer 2,6 miljard euro dat de staat zou moeten compenseren over 2015 en 2016.

'IJzeren regel'

"Op korte termijn hopen we dat in dat extern advies staat dat er gecompenseerd moet worden", zegt Overduin. Er loopt ook een proefprocedure bij het Europese Hof over deze vraag. Een uitspraak daar kan volgens Overduin nog wel jaren duren.

"Maar het is een ijzeren regel in het Europees recht", zegt Overduin. "Als er schending van eigendomsrecht is, moet er gecompenseerd worden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl