Philipp Boy is in Berlijn Europees kampioen op de meerkamp geworden. De Duitse turner bleef voor eigen publiek de Roemeen Flavius Koczi (zilver) net voor: 88,875 om 88,825 punten.

Brons was er voor Mikola Koeksenkov uit Oekraïne en de Brit Daniel Purvis. Bart Deurloo werd na een prima meerkamp veertiende.

De 23-jarige Boy is de opvolger van zijn landgenoot Fabian Hambüchen, die vanwege een blessure ontbrak in Berlijn. Twee jaar geleden eindigde hij als vierde op de meerkamp, vorig jaar won hij goud in de landenwedstrijd en brons op rek.

Boy pakt goud na dramatisch begin

"Ik heb nog nooit zo'n spannende en frappante wedstrijd meegemaakt", juichte Boy. "Dit is een droom. Waanzinnig!"

Boy begon dramatisch aan de finale; na het voltigeren stond hij twintigste. Met sterke optredens op ringen (14,625) en sprong (15,950) klom hij naar plaats zeven.

Na een slippertje op brug en een redelijke oefening op rek moest hij op vloer 0,60 punten goedmaken op Koczi. Met een score van 15,150 lukte dat net.

Deurloo blij met plaats 14

De 20-jarige Deurloo had zich als 22ste voor de finale geplaatst en was dan ook blij met zijn eindklassering (veertiende).

"Het ging op alle fronten beter dan in de kwalificaties", zei de Ridderkerker. "Ik snapte alleen niets van mijn scores op voltige en ringen, die vond ik te laag. Op sprong knalde ik er daarna lekker overheen."

STER reclame