Villamedia | Duco de Vries
NOS Nieuws

Pieter Klein (RTL) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) Journalist van het Jaar

Jan Kleinnijenhuis (Trouw) en Pieter Klein (RTL Nieuws) zijn verkozen tot Journalist van het Jaar 2019. Zij ontvangen de prijs voor hun diepgravende en langdurige onderzoek naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.

Vakblad Villamedia kent ieder jaar de prijs toe aan journalisten die bijzonder journalistiek werk hebben geleverd. Jurylid Klaske Tameling maakte de winnaars bekend in Spraakmakers op NPO Radio 1. Volgens Tameling was de jury unaniem in zijn keuze.

"Het onderzoek van Klein en Kleinnijenhuis heeft een grote maatschappelijke misstand blootgelegd. Daarvoor verdienen zij erkenning", zei Tameling. "Ze gingen vasthoudend te werk, met open vizier, op zoek naar de feiten en met de juiste balans tussen feitelijke verslaggeving en het uiting geven aan emoties en verbazing in columns van Pieter Klein."

NPO Radio 1
Kleinnijenhuis (midden) en Klein (rechts) bij de bekendmaking tijdens Spraakmakers op NPO Radio 1.

De journalisten legden bloot hoe de Belastingdienst ouders jarenlang bestempelde als fraudeurs. Toeslagen werden onwettig stopgezet en teruggevorderd, meldde zowel Trouw als RTL Nieuws. De Belastingdienst hield bovendien structureel informatie achter in rechtszaken tegen gedupeerde ouders.

Eervol

Klein is overdonderd door de prijs. "Het is toch eervol. En een erkenning voor het belang van de journalistiek", zei hij in Spraakmakers. "In dit geval voel je je ook bondgenoot van 'gewone' mensen."

Zijn collega-journalist Kleinnijenhuis zegt dat hij helemaal niet bezig was met het winnen van een prijs. "We zijn de afgelopen maanden zo druk bezig geweest en we hebben veel tijd en moeite in het onderzoek gestoken. Op het moment dat je hoort over de prijs heb je niet eens door hoe groot het onderzoek eigenlijk is geworden."

Begin februari wordt de prijs uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen Joris Luyendijk, Antoinette Hertsenberg en Bas Haan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl