Timo Baumgartl Pro Shots

De eerste seizoenshelft van de eredivisie zit erop. Dit keer lichten verslaggever Joep Schreuder en Studio Voetbal-presentator Sjoerd van Ramshorst de in hun ogen beste en slechtste aankopen van het afgelopen half jaar toe.

En daarbij komt PSV er niet best vanaf. "Alles wat is gekocht, zit op de bank. Dan denk ik: hoe kan dat nou?", aldus Van Ramshorst.

Baumgartl is de flop

Zowel Schreuder als Van Ramshorst betitelt Timo Baumgartl als de slechtste aankoop. De Duitse verdediger kwam voor tien miljoen euro van VfB Stuttgart naar Eindhoven, maar heeft nog geen moment indruk kunnen maken. De andere aankopen, Olivier Boscagli, Toni Lato (die zelfs vroegtijdig terugkeert naar Valencia) en Bruma, evenmin.

Van Ramshorst: "Baumgartl werd groot aangekondigd, hij had in alle Duitse elftallen gezeten. Ik kan me niet voorstellen dat het ooit een topverdediger wordt. Het is wat Rafael van der Vaart zegt: hij loopt mee, maar grijpt nooit in."

In Studio Voetbal mochten de gasten Pierre van Hooijdonk, Rafael van der Vaart, Theo Janssen en Arno Vermeulen ook hun top en flop kiezen.

De beste en slechtste aankopen: 'Waarom hebben ze hem gekocht?'

Schreuder: "Bij PSV blijken nagenoeg alle aankopen niet te renderen. Het lijkt een patroon. Op een of andere manier wordt een aankoop in Eindhoven momenteel niet beter. Sterker nog, het lukt die spelers klaarblijkelijk niet om zich te onderscheiden. Het moet een nachtmerrie zijn voor John de Jong, de technisch manager van PSV."

Ook Bruma werd voor veel geld naar PSV gehaald. "Vijftien miljoen euro. Voor zo'n bedrag moet het gewoon raak zijn. Ze hadden beter dertig miljoen in de jeugdopleiding kunnen stoppen, dan was je voor de komende tien jaar klaar geweest", denkt Van Ramshorst.

"Het probleem bij PSV is dat er geen inspirerende leiders zijn. Je hebt een Van Bommel nodig op het veld, het zijn nu allemaal volgers. PSV moet de transfermarkt op en een aanvoerder kopen. Wie dat moet zijn, dan weet ik ook niet zo snel."

Martínez en Promes zijn top

"Hoe anders is dat bij Ajax momenteel", leidt Schreuder de overgang van flop naar top in. Hij heeft Lisandro Martínez (voor zeven miljoen euro gehaald van Defensa) bovenaan zijn lijstje staan en Van Ramshorst kiest voor Quincy Promes (voor ruim vijftien miljoen gehaald van Sevilla).

Lisandro Martínez Pro Shots

Schreuder: "Zelf was ik bij het zomertrainingskamp van Ajax in Oostenrijk en toen ik bij de plaatselijke supermarkt wat spullen kocht, liep aanvoerder Dusan Tadic met een paar nieuwe Ajax-spelers door de winkel. Het was slechts een indicatie, maar ik zag aan de ogen van Martínez en Promes dat het gewaardeerd werd. Je ergens welkom voelen; je kunt er zomaar beter door gaan voetballen."

"Aan- en verkoopbeleid bij topclubs is geen sinecure", gaat Schreuder verder. "Heb je de achtergrond van de speler onderzocht? Hoe voetbalde hij toen-ie vijftien jaar was? Welke coaches heeft hij gehad? Spreekt hij talen? Studie? Heeft hij tegenslagen overwonnen? Zo nu en dan vraag ik mij af of deze vragen wel worden gesteld."

"Ik verdenk Henk Veldmate, scout van de afdeling Latijns-Amerika bij Ajax, ervan dat hij de ouders, leraren en vroegere trainers van spelers uitgebreid spreekt. Iedere keer als ik in de buurt van de latino's van Ajax vertoef, zie ik het plezier en gemak waarmee ze zich in de groep manifesteren. Ze zijn zichzelf."

Kopje koffie

Van Ramshorst: "Ik kies dus voor Promes. Er werd zo veel geld voor hem betaald. Ik dacht echt: dat is een miskoop. Te veel geld voor hem. Maar hij heeft een enorm rendement (tien goals) en dreiging. En je ziet dat Ajax hem ook enorm mist nu hij geblesseerd is."

Top-10 duurste aankopen eredivisie 2019/2020

Speler Club Transferbedrag in miljoenen euro's
Quincy Promes Ajax 15,7
Edson Álvarez Ajax 15
Bruma PSV 15
Razvan Marin Ajax 12,5
Timo Baumgartl PSV 10
Ritsu Doan PSV 7,5
Marcos Senesi Feyenoord 7
Lisandro Martínez Ajax 7
Kik Pierie Ajax 5

Van Ramshorst wil een aantal anderen goede aanwinsten ook niet onvermeld laten: "Die twee jongens van sc Heerenveen, Chidera Ejuke en Jens Odgaard. Daar gaat altijd dreiging vanuit. Maar ook Mike Trésor Ndayishimiye van Willem II en Cyriel Dessers van Heracles Almelo zijn een schot in de roos."

Schreuder sluit af: "Een kopje koffie met de moeder van Baumgartl of de vader van Martínez - ik vind hem zelfs de beste aankoop van Ajax sinds jaren - doet wonderen. En scheelt bovendien heel veel geld."

STER reclame