ANP

Goedemorgen! Vandaag sluit de meest vervuilende kolencentrale van Nederland. En in het stadhuis van Rotterdam wordt een condoleanceregister geopend voor Jules Deelder.

Er vallen verspreid over het land buien, maar tussendoor is er ook ruimte voor de zon. Er waait een matige, aan zee krachtige westenwind. Met een graad of 8 is het vrij zacht.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De kolencentrale Hemweg in Amsterdam gaat dicht. De Hemwegcentrale geldt als de meest vervuilende van Nederland. De vervroegde sluiting werd vorig jaar al aangekondigd, om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelen.
  • Vanaf vandaag voert ProRail twee maanden lang een proef uit met langzaam rijdende goederentreinen tussen Boxtel en Meteren. Gekeken wordt of er minder trillingen zijn als goederentreinen hun snelheid verlagen.
  • In het stadhuis van Rotterdam wordt een condoleanceregister geopend voor de overleden dichter Jules Deelder. Deelder overleed donderdag op 75-jarige leeftijd.

Wat heb je gemist?

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft minister Blok een Rusland-strategie geschreven. Dat land verspreidt volgens hem doelbewust desinformatie en spioneert. Als voorbeelden noemt Blok de ramp met de MH17 en de poging vorig jaar om het OPCW te hacken.

"Het strategische belang van de Nederlandse politiek en rechtspraak is voor Rusland sterk toegenomen sinds het besluit van Nederland en Australië om Rusland aansprakelijk te stellen voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17", schrijft Blok. Hij pleit er wel voor om in gesprek te blijven met Rusland en om vooral op economische gebied te blijven samenwerken.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Nederland heeft de Marokkaanse veiligheidsdienst bedankt voor de hulp bij het opsporen van crimineel Ridouan Taghi. De dienst zou belangrijke informatie hebben gegeven over de plek waar Taghi uiteindelijk in Dubai is gevonden.
  • De politie heeft twee jongeren opgepakt voor de steekpartij in de buurt van een café in Drachten, gisteravond. Daarbij raakte iemand zwaargewond. De daders van vermoedelijk een jaar of 16 gingen er vandoor, maar werden een paar uur later alsnog opgepakt.
  • Steeds meer kinderen groeien op bij een alleenstaande ouder; meestal de moeder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Begin dit jaar woonde 1 op de zes kinderen alleen bij de vader of de moeder.
  • Ecuador neemt maatregelen tegen een gezonken schip dat diesel lekt bij de Galapagoseilanden. Het schip, dat zaterdag zonk, bevat meer dan 2000 liter brandstof.

Tijdens het laden van een container op het schip ging het mis:

Klein vrachtschip bij Galapagoseilanden kapseist

En dan nog even dit:

Een 6-jarig meisje uit Groot-Brittannië heeft op een kerstkaart een noodkreet uit China gevonden. Haar ouders hadden de kaart gekocht in een supermarkt.

Op de kaart staat een boodschap van buitenlandse gevangenen die beweren dwangarbeid te verrichten in een gevangenis in China. Ze roepen op om een Britse journalist te contacteren.

De supermarktketen heeft de kerstkaarten per direct uit de handel genomen. Ook is er een onderzoek gestart naar de Chinese producent.

Het kaartje waar het om gaat Reuters

Fijne dag!

STER reclame