De 6-jarige Florence Widdicombe Reuters

Een Brits 6-jarig meisje heeft een opmerkelijke vondst gedaan in een kerstkaart die haar ouders hadden gekocht bij supermarkt Tesco. De kaart bleek al beschreven door "buitenlandse gevangenen" die beweren dwangarbeid te verrichten in een gevangenis in China.

De supermarktketen heeft de kerstkaarten per direct uit de handel genomen. Ook is er een onderzoek gestart naar de Chinese producent. Als het verhaal op de kaart blijkt te kloppen, wordt de samenwerking stopgezet, zegt een woordvoerder tegen de BBC. China weerspreekt de beschuldigingen van dwangarbeid in de gevangenis.

De kerstkaarten werden verkocht om geld in te zamelen voor onderzoek tegen kanker, en andere goede doelen. Florence Widdicombe had de kerstkaarten gekocht voor haar schoolvriendinnen. "Alsjeblieft help ons", stond er in blokletters geschreven in een van de kaarten:

Reuters

De schrijvers claimen dat ze vastzitten in een gevangenis in district Qingpu ten westen van de stad Shanghai. Ze roepen de lezer op om de Britse journalist Peter Humphrey te contacteren. Die heeft van 2013 tot 2015 in dezelfde gevangenis gezeten, naar eigen zeggen op grond van nepbeschuldigingen die nooit in een rechtszaal zijn behandeld.

"Dit is geschreven door mijn celgenoten uit die periode die nog steeds vastzitten", verklaart hij tegen de BBC. "Ik denk dat ik weet wie het geschreven heeft, maar die naam zal ik nooit bekendmaken."

Verdrietig

Tijdens zijn strafperiode was het werk vrijwillig. Maar volgens Humphrey is het nu verplicht geworden voor iedereen. De leefomstandigheden in de gevangenis zijn volgens hem belabberd: een cel wordt gedeeld door twaalf mensen.

De ouders van de 6-jarige Florence dachten aanvankelijk dat de boodschap een grap was. Maar vanwege de details en de naam van Peter Humphrey voelden ze zich verantwoordelijk om contact op te nemen met de journalist van The Financial Times.

'Verhaal is een farce'

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei een dag later "namens de betrokken partijen" dat er geen buitenlandse gevangenen in de gevangenis gedwongen moeten werken.

Volgens hem was het verhaal "een farce, gecreëerd door de heer Humphrey".

STER reclame