NOS Wielrennen

Brand slaat opnieuw toe op glibberige flanken van citadel van Namen

Brand weer superieur in blubber van Namen

Lucinda Brand heeft net als vorig jaar de loodzware wereldbekerveldrit rond de citadel van Namen gewonnen. Niemand ontsnapte op het glibberige parcours aan valpartijen, maar Brand hield zich het beste staande.

Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Wordt zorgden, net als bij de vorige twee wereldbekerwedstrijden, voor een volledig Nederlands podium.

Eerst Worst, dan Alvarado en ten slotte Brand

De Nederlands kampioene reed in de tweede ronde weg bij haar medevluchter Ceylin Alvarado en reed solo naar haar eerste wereldbekeroverwinning van het seizoen.

Op een door de hellingen, kasseien en overvloedige modder loodzwaar parcours sloegen de Nederlandsen Alvarado, Brand en Annemarie Worst al snel een gaatje.

Worst, winnares in Bern en Tábor, kon mede door een paar valpartijen het tempo niet volgen en haakte af. Brand zette aan na een glijpartij van Alvarado, pakte een halve minuut en kon zich in de laatste ronde zelfs een slippertje veroorloven.

'Dit was wel heel zwaar'

"Vorig jaar was het ook heel blubberig, maar dit was wel heel zwaar", pufte de winnares na afloop. "Ik schrok in de eerste ronde wel een beetje van Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado. Maar ik denk dat zij die eerste ronde wel een beetje moesten bekopen. Ik klom iets meer steady, denk ik."

Vorig jaar was Brand nog eenling in het veld, in haar outfit van de Sunweb-wielerploeg. Dit jaar is ze aangesloten bij de ploeg van meervoudig wereldkampioen Sven Nys. Met hem verkende Brand gisteren het parcours in Namen. "Vorige week miste ik het crossgevoel wel een beetje", verklaarde Brand. "Maar als je met hem rondrijdt, zijn lijnen kunt rijden en wat tips van hem krijgt, dan is dat gevoel zo terug. Dat is luxe, ja."

Nash vijfde, Vos negende

De Tsjechische Katerina Nash eindigde als vijfde en blijft leidster in de wereldbeker. Marianne Vos reed haar eerste wereldbekerwedstrijd dit seizoen, na twee zeges in kleinere veldritten, en eindigde als negende.

Wereldkampioene Sanne Cant werd vijftiende op 3.30.

Stand wereldbeker na 6 van 9 wedstrijden

1. Katerina Nash (Tsj) 323 pnt
2. Ceylin del Carmen Alvarado 290 pnt
3. Annemarie Worst 280 pnt
4. Inge van der Heijden 256 pnt
5. Maghallie Rochette (Can) 252 pnt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl