NOS/Ties Brock
NOS NieuwsAangepast

Veel belangstelling voor kunstwerk Banksy in Bethlehem: 'Heel bijzonder'

In Bethlehem is een nieuw kunstwerk van de Britse kunstenaar Banksy opgedoken. In het werk verbindt hij het kerstverhaal met de huidige situatie tussen Israël en de Palestijnse gebieden.

Het kunstwerk is te zien in zijn Walled Off Hotel, waarvan alle kamers uitkijken op de muur die Israël heeft gebouwd langs de grens met de Westelijke Jordaanoever.

"Banksy heeft dit kunstwerk in het Verenigd Koninkrijk gemaakt en het naar ons opgestuurd. We hebben het gisteren geïnstalleerd. Het blijft in ieder geval tijdens de Kerstperiode staan. Misschien krijgt het daarna een andere plek, dat weten we nog niet", zegt hotelmanager Wisam Salsaa tegen correspondent Ties Brock.

NOS/Ties Brock
Hotelmanager Wisam Salsaa bij het kunstwerk

Op het kersttafereel is een traditionele opstelling te zien: Maria, Jozef, Jezus in de kribbe, de os en de ezel. Maar op de achtergrond staat een betonnen muur met graffiti. In de muur is een gapend gat te zien in de vorm van een ster, dat doet denken aan de inslag van een mortiergranaat.

Veel belangstelling

De Kerstperiode is voor het toerisme in Bethlehem de drukste tijd van het jaar. Honderden belangstellenden bezoeken Banksy's kerststal vandaag. "Ik had het kunstwerk eerst op Instagram voorbij zien komen", zegt de Italiaanse toerist Leonard, die in het hotel verblijft. "En toen kwam ik in de hotellobby en stond het recht voor me. Dat was wel bijzonder."

De installatie heet Scar of Bethlehem (litteken van Bethlehem), een woordspeling op Star of Bethlehem. Dat was de ster die volgens de Bijbel de wijzen uit het oosten leidde naar de stal waar Jezus was geboren.

Er zit een boodschap achter het kunstwerk, zegt hotelmanager Salsaa. "Banksy is een slimme kunstenaar. Dit is zijn bijdrage aan Kerst in Bethlehem. Hij laat zien dat we hier niet in vrijheid leven, dat Kerst hier niet is zoals het zou moeten zijn."

Salsaa vervolgt: "Er kan hier alleen vrede komen als Palestijnen en Israëliërs leren samenleven als goede buren. Daar helpt deze muur niet bij. Wij willen eraan bijdragen dat hij op een gegeven moment wordt afgebroken. De muur kan hier niet voor altijd blijven."

Over Banksy is nog altijd weinig bekend. Hij is een Britse street artist die vrijwel zeker uit Bristol komt. Er gaan al jaren geruchten dat de man achter het pseudoniem Robert Del Naja is, de zanger van triphopgroep Massive Attack. In zijn kunst verwerkt Banksy vaak confronterende politieke boodschappen.

NOS/Ties Brock
Het hotel ligt naast de de muur die Israël heeft gebouwd langs de grens met de Westelijke Jordaanoever

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl