Reizigers wachten op een druk perron
NOS NieuwsAangepast

Macron wil geen stakingen met Kerst, ziet zelf af van pensioengeld

De Franse president Macron hoopt dat stakers in het openbaar vervoer toch willen werken tijdens de feestdagen. Hij pleit ervoor een paar dagen niet het werk neer te leggen.

"Staken is verdedigbaar en een grondrecht, maar er zijn momenten dat het goed is rekening te houden met families en het gezinsleven", redeneerde Macron. Veel Fransen reizen dit weekend naar familie om samen te zijn met Kerst. Anderen willen op wintersportvakantie.

Macron benadrukte dat even niet staken niet het einde van de protesten hoeft te zijn. "Het betekent alleen dat we de Franse burgers respecteren die tijdens de feestdagen herenigd willen worden met geliefden."

Steun

Door de protesten tegen Macrons pensioenplannen rijden er al weken minder treinen en metro's. Gedupeerde reizigers kiezen er daarom voor massaal met de auto of per bus naar hun bestemming te reizen deze kerstdagen.

Uit peilingen blijkt dat ondanks de overlast veel mensen nog de stakingen steunen. Wel is een meerderheid van de Fransen voor een uitzondering met Kerstmis.

Macron wil de pensioenleeftijd met twee jaar verhogen naar 64 jaar en allerlei gunstige regelingen afschaffen. De stakers willen dat pertinent niet.

Geen pensioen voor Macron

Macron heeft zelf afstand gedaan van het pensioen dat hij zou krijgen zodra hij geen president meer is, meldt het Elysée. In de wet ligt vastgelegd dat een voormalig staatshoofd iedere maand 6220 euro bruto krijgt.

Macron, die gisteren 42 werd en wiens termijn in 2022 eindigt, wil de wet laten aanpassen zodat ook presidenten in de toekomst het pensioen niet meer krijgen. De nieuwe pensioenregels die hij wil invoeren moeten ook gaan gelden voor politici, is het idee.

De president heeft verder gezegd niet in de Constitutionele Raad van Frankrijk plaats te nemen. Oud-presidenten hebben volgens de wet recht op een zetel in die raad, die waakt over democratische principes en verkiezingen. Ze krijgen daar 13.500 euro per maand voor. Overigens zijn de oud-presidenten Hollande en Sarkozy ook geen lid meer van de raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl