NOS NieuwsAangepast

Afghaans meisje Sahar mag blijven

Het Afghaanse meisje Sahar mag in Nederland blijven. Zij en haar familie krijgen een verblijfsvergunning.

Minister Leers van Immigratie en Asiel heeft dat besloten op basis van een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken over schoolgaande meisjes in Afghanistan.

Volgens hem is daaruit op te maken dat onder bepaalde omstandigheden "om klemmende redenen van humanitaire aard van verwesterde meisjes niet kan worden verlangd om terug te keren naar Afghanistan".

In het geval van Sahar verwacht hij dat er een "onmenselijke psychosociale druk" zal ontstaan, als zij wordt teruggestuurd.

Versoepeld

Het asielbeleid wordt hiermee versoepeld. Meisjes die in Nederland zo westers zijn geworden dat ze in Afghanistan gevaar lopen, kunnen een verblijfsvergunning krijgen.

Minister Leers verwacht dat nog veertig tot honderd andere Afghaanse meisjes die nu in Nederland zijn, in aanmerking komen voor zo'n vergunning. Maar het blijven individuele afwegingen, die onder meer afhangen van de verblijfsduur in Nederland, benadrukt de minister.

Sahar en haar familie wonen tien jaar in Nederland, in het Friese Sint Annaparochie. Verschillende asielaanvragen van het gezin waren afgewezen.

Honderden

Leers wilde Sahar en haar familie vorig jaar uitzetten, maar in januari bepaalde de rechtbank in Den Bosch dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de afwijzing van haar asielverzoek niet goed had onderbouwd.

Leers ging tegen die uitspraak in beroep. Hij zei onder meer dat er in Nederland zeker 400 meisjes als Sahar wonen, die heel verwesterd zijn en toch terug moeten naar Afghanistan.

De behandeling van de Raad van State over de zaak stelde Leers uit, omdat het ambtsbericht van Buitenlandse Zaken er tussendoor kwam.

PVV stemt in

De PVV heeft "kennisgenomen" van het besluit van minister Leers en zegt in een persbericht het besluit te kunnen "billijken". Volgens de PVV kan de minister niet om de inhoud van het recent verschenen ambtsbericht heen. Omdat het om "enkele tientallen kinderen" gaat en niet 400, kan de PVV ermee instemmen. "Daarmee blijven de gevolgen beperkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl