De politie doet onderzoek op de kerstmarkt EPA

In Berlijn is de kerstmarkt op de Breitscheidplatz ontruimd geweest, nadat de politie was gewezen op een verdacht voorwerp. Op het terrein is onderzoek gedaan, maar er is uiteindelijk niets gevonden. Twee mannen die zich verdacht gedroegen, zijn wel aangehouden maar kort daarna weer vrijgelaten. De politieoperatie met zwaarbewapende agenten op de kerstmarkt is inmiddels beëindigd.

Die Welt schreef dat tegen één van de twee verdachten een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd door de Verenigde Staten. De ander zou volgens de krant contacten hebben met terreurbeweging Islamitische Staat. De politie ging daar inhoudelijk niet op in, maar zei wel dat er sprake kan zijn van een naamsverwarring waardoor het erop leek dat een van de verdachten internationaal werd gezocht.

In Duitsland was de schrik groot na de ontruiming. De kerstmarkt op de Breitscheidplatz werd drie jaar geleden getroffen door een aanslag. De islamitische terrorist Anis Amri reed toen met een vrachtwagen in op bezoekers. Daarbij vielen twaalf doden en raakten tientallen mensen gewond. Amri werd uiteindelijk in Italië, waar hij heen was gevlucht, doodgeschoten.

Ook kerstmarkt in Nice ontruimd

Vanmiddag werd ook in Nice, in Frankrijk, een kerstmarkt ontruimd. Een man had tegen een beveiliger gezegd dat hij "alles zou opblazen", waarop de bewaker direct de politie alarmeerde. De dreiger werd een paar minuten later opgepakt. Aan het einde van de middag, nadat de politie het terrein had onderzocht, ging de kerstmarkt weer open.

De kerstmarkt in Nice is alleen toegankelijk via beveiligingspoortjes. De Franse kustplaats werd op 14 juli 2016, op de Franse nationale feestdag, ook getroffen door een aanslag met een vrachtwagen. Daarbij vielen 86 doden.

STER reclame