Privéfoto's

Na maandenlang uitdagen is het vanavond eindelijk tijd voor actie. Zo'n 31.000 kickboksfans in de Gelredome in Arnhem zien vanavond het titelgevecht tussen Badr Hari en Rico Verhoeven. Drie fans vertellen wat ze verwachten en wat deze vechtsport voor hen bijzonder maakt.

Voor Sandra Minneboo (45) uit Beverwijk begon haar liefde voor kickboksen ruim 25 jaar geleden. Ze houdt van de discipline, zware training en spanning die bij de sport komen kijken. Haar twee kinderen zijn jaloers dat mama vanavond bij de grote wedstrijd is. Want de minimumleeftijd bij het kickboksevenement in Arnhem is 16 jaar.

"Maak wel veel foto's mam, hebben ze me op hart gedrukt', zegt Sandra lachend. "Ze vinden het heel jammer dat ze niet mee kunnen, want normaal mogen ze wel mee." Haar tweeling heeft de sport vijf jaar beoefend en zelf is Sandra crewlid bij een vechtsportschool in Beverwijk.

Sandra op de tribune van het Arnhemse stadion Eigen foto

De opbouw, de opkomst van de 'jongens', de sfeer in de zaal: Sandra geniet er met volle teugen van. "Ook als Rico en Badr er niet waren was ik vanavond gegaan. Want ook andere jongens die hier zwaar voor hebben getraind komen in actie."

Als ze moet kiezen dan denkt Sandra dat Hari net iets meer kans maakt om te winnen. De zwaargewicht uit Amsterdam is volgens haar fitter en mentaal steker dan vorige keer. De eerste krachtmeting tussen Hari en Verhoeven eindigde in 2016 in een anticlimax, maar wel met winst voor de zwaargewicht uit Bergen op Zoom. "Badr denkt: ik ga niet nog een keer verliezen", zegt Sandra.

Ook voor het stadion in Arnhem kregen fans de vraag wie er gaat winnen. Waaronder ook de burgemeester van de stad, Ahmed Marcouch:

'Ik denk niet dat je vanavond iemand ziet met een trui van Rico'

Voor Joost van der Lek is het zijn eerste kickboksevenement. "Voor mij is het dus heel bijzonder dat ik ernaartoe kan. Heel het jaar staat al in het teken van de clash tussen Rico en Badr. Dit wordt de ultieme climax."

De 37-jarige uit Sint-Michielsgestel is samen met zijn zwager Leo (32). Die zit in een rolstoel vanwege een auto-ongeluk. "Ik vind het mooi en belangrijk om af en toe samen met hem eropuit te gaan. Leo had kaartjes gekocht en vroeg of ik mee wilde gaan."

En of Joost daar zin in had. Vroeger had hij niets met kickboksen, maar dat veranderde toen hij K1 zag op tv. Ook in die kickbokscompetitie waren Nederlanders zeer succesvol. Onder meer Remy Bonjasky, Sem Schilt en Ernesto Hoost werden meerdere malen wereldkampioen. "Vanuit daar ben ik fan van Rico geworden", zegt Joost over de huidige zwaargewichtkampioen.

Joost en Leo onderweg naar het kickboksevenement Eigen foto

De combinatie van trappen en meppen maakt kickboksen voor Joost een spectaculaire sport om te zien. En hoewel hij een groot Rico-fan is, heeft hij diep respect voor de comeback van Hari. "Hij heeft er anderhalf à twee jaar keihard voor gewerkt om alles op één wedstrijd te zetten." Aan voorspelling wie er gaat winnen waagt de Brabander zich niet.

"Ik zie kickboksen als topsport", zegt Carlo Mers (41). "Je moet kunnen uitdelen en incasseren. Als ik zie hoe die jongens dat doen, dan denk ik: petje af." De fan uit Beverwerk heeft bewondering voor de discipline die bij deze levensstijl komt kijken. Net als Joost werd hij geleidelijk aan fan van de sport door het kijken van K1 op tv.

Carlo (rechts) en zijn vriend Ab in het hotel, voordat ze naar het stadion vertrokken Eigen foto

Toen Carlo in juli hoorde dat er een rematch kwam tussen Hari en Verhoeven, was er voor Carlo en zijn maat Ab geen twijfel mogelijk. Ze moesten en zouden kaartjes bemachtigen. "Van de afgelopen jaren is dit wel het grootste gevecht dat er is. Ik hoop op vuurwerk."

Carlo heeft geen idee wie er gaat winnen. "Maar ik neig wel naar Badr. Ik denk dat hij heel erg gebrand is om te laten zien dat het anders kan."

STER reclame