Ernest Faber bij zijn aanstelling als coach van PSV Pro Shots

De verbazing en wanhoop waren woensdag van het gezicht van PSV-trainer Ernest Faber af te lezen in de bedompte kleedruimte van tweededivisionist GVVV. De trainer besefte dat PSV zojuist aan een historische bekeruitschakeling was ontsnapt. Zijn ploeg wist pas in de slotfase van de tweede verlenging de 2-1 te maken.

Eliminatie had van de eerste seizoenshelft van PSV, inclusief het ontslag van Mark van Bommel en de Europese uitschakeling, een inktzwarte periode gemaakt.

Ook de gezichten van de spelers stonden na de Veenendaalse wanvertoning allesbehalve op standje glimlach. Technisch manager John de Jong kreeg op weg naar de spelersbus nog de hoon van een plukje PSV-fans over zich heen. "De Jong, je moet weg!", werd er geroepen. De oud-voetballer liet de opmerking voor wat het was.

PSV-supporters protesteren tegen de clubleiding tijdens het bekerduel met GVVV Pro Shots

Hoe nu verder? Faber vindt dat de spelers, die de kritiek op elkaar niet schuwden, veel kritischer naar hun prestaties moeten gaan kijken om na de winterstop de weg omhoog te vinden. Er is geen ruimte meer voor excuses.

Elkaar de waarheid vertellen mag, maar het moet volgens Faber niet de overhand krijgen. "Daar moeten we snel een andere manier van denken in aanleren, anders komen we niet uit deze negatieve spiraal", vindt de voormalig verdediger, die 226 wedstrijden voor PSV speelde.

Wij vragen geen onmogelijke dingen.

Interim-trainer Ernest Faber eist een mentaliteitsverandering bij PSV

Volgens oud-voetballer Hedwiges Maduro is Faber de juiste trainer om PSV uit de crisis te loodsen. "Het is een warme man die er ook af en toe wat humor ingooit. Dat zijn ook, denk ik, dingen die PSV nu nodig heeft. Het is een logische keuze, aangezien hij alle ins en outs van de club kent. Hij heeft een voorsprong."

Maduro en Faber kennen elkaar van hun periode bij het Nederlands elftal, waar Faber in 2011 en 2012 assistent was, en FC Groningen. "Hij is een trainer die in eerste instantie ervoor zorgt dat alles defensief in orde is, maar hij heeft zeker ook oog voor mooi voetbal. Ik denk dat Faber liever met 3-2 wint, dan met 1-0."

'Borst vooruit'

De trainer deinst er hoe dan ook niet voor terug om de hand in eigen boezem te steken, zo bleek woensdag wel na het bekerduel. Maar hij benadrukte ook dat het te makkelijk is om al direct de kop te laten hangen. "Je moet elkaar niet vier keer verrot schelden."

Ernest Faber (rechts) met VVD-politicus en PSV-supporter Klaas Dijkhoff voor aanvang van PSV-Ajax in september Pro Shots

"Als je op elkaar scheldt, kan dat een keer gebeuren, maar als het elke keer gebeurt, klappen spelers dicht. En is dat wat je wil?", waarschuwt Faber die tijdens de winterstop voor de taak staat van de selectie weer een hecht gezelschap te maken en de negatieve sfeer van de Herdgang te doen laten verdwijnen.

"Toen het goed ging, liepen we toch ook met de borst vooruit? En nu dan? Misschien moeten ze zelf veranderen. Wij vragen geen onmogelijke dingen."

Faber vs. Van Bommel

De kritiek van Faber heeft in ieder geval een verfrissende toon. Waar Van Bommel zijn spelers in de media vaak in bescherming nam ("dit is een heel jonge en grillige groep met pieken en dalen"), kiest zijn goede vriend voor een directere aanpak.

"Ik heb het als speler en als trainer meegemaakt. Op een gegeven moment moet iedereen naar zichzelf kijken. Spelers zijn de enigen die zichzelf kunnen veranderen."

Bekijk hieronder het interview met interim-trainer Ernest Faber na GVVV-PSV:

Faber: 'Alleen een andere manier van denken gaat ons helpen'

Volgens Maduro heeft de nieuwe trainer van PSV ook voldoende oog voor de ontwikkeling van de spelersgroep. "Bij Groningen deden we een persoonlijkheidstest waaruit je kon afleiden of iemand een leiderstype was. Wij kregen allebei 'supervisor' als testresultaat. Daar moest ik wel om lachen."

"Eigenlijk heeft Faber mij enthousiast gemaakt om het trainersvak in te gaan", aldus Maduro, die momenteel een trainerscursus volgt. "Soms hebben we nog contact. Hij heeft mij ook een paar keer bij PSV uitgenodigd om in het kader van de cursus wat spelers te bekijken voor Jong Oranje."

Drie generaties

De toevoeging van Guus Hiddink als adviseur is volgens de oud-voetballer ook een goede zet van PSV. "Als je de kans hebt, moet je personen met zo'n staat van dienst altijd bij de organisatie betrekken. En weet je, Hiddink geeft waarschijnlijk het een en ander aan Faber door en Faber waarschijnlijk weer aan mij. Drie generaties. Dat zijn toch mooie dingen?"

Ernest Faber (rechts) in mei 2011 tijdens een training van het Nederlands elftal, rechtsonder Hedwiges Maduro Pro Shots

STER reclame