Demonstranten eisen de vrijlating van mede-betogers bij een gevangenis in Hongkong
NOS Nieuws

Arrestatie voor beschieten agenten in Hongkong, nieuw protest ophanden

De politie van Hongkong heeft een 19-jarige man opgepakt nadat agenten waren beschoten. Dat gebeurde gisteravond in het district Tai Po, waar een groep de confrontatie zou hebben gezocht met de politie. Er zou één kogel zijn afgevuurd met een pistool. Bij een huiszoeking die daarop volgde, heeft de politie een semi-automatisch geweer en munitie gevonden.

De man werd ter plekke overmeesterd. Er vielen geen gewonden. De 19-jarige wilde volgens de politie agenten treffen en chaos creëren rond anti-regeringsprotesten.

Een politiechef verklaarde dat het er alle schijn van heeft dat de zaak verband houdt met eerdere ontdekkingen van vuurwapens en explosieven. Details daarover gaf hij niet.

Half jaar protest

In Hongkong wordt al ruim een half jaar vrijwel wekelijks geprotesteerd. De protesten begonnen vreedzaam, tegen een wet die uitlevering aan het vasteland van China mogelijk zou maken.

Die wet veegde de leider van Hongkong, Carrie Lam, in september definitief van tafel, maar toen waren de doelen van de protestbeweging al veel breder geworden. Met als onderliggende vrees dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat de inwoners van de voormalige Britse kolonie hun vrijheden moesten inleveren en te maken zouden krijgen met dezelfde democratische beperkingen en repressie zoals in de rest van China.

In deze video van eind november legt NOS op 3 meer uit over de achtergronden van de protesten die Hongkong al maanden in zijn greep houden:

De afgelopen maanden werd er bij de protesten steeds meer geweld gebruikt, zowel door betogers als door de autoriteiten. De steun van de bevolking voor de betogers lijkt echter onverminderd groot. Vorige maand behaalden zogeheten pro-democratie-kandidaten een grote overwinning bij lokale verkiezingen.

Ook voor dit weekend is opgeroepen tot een massaal protest. Het is onder meer de bedoeling dat winkelcentra worden bezet. In het district Yuen Long is een betoging ter herdenking van een aanval die vijf maanden geleden plaatsvond in een treinstation. Een gewapende bende sloeg toen in op vreedzame betogers en omstanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl