ANP

Vanavond gaat het dan echt gebeuren: Rico Verhoeven versus Badr Hari in het Gelredome. Over het wereldtitelgevecht tussen de zwaargewichten van promotor Glory is al veel gezegd en geschreven. Veelal over randzaken, nu is het tijd voor een sportieve analyse.

Die komt van Thom Harinck. De 75-jarige Hagenaar introduceerde in de jaren zeventig het kickboksen in Nederland en was in een later stadium coach van Hari, maar ook van andere kampioenen als Peter Aerts, Branko Cikatic en Jérôme Le Banner.

"Of dit het gevecht van de eeuw is? Ha, daar heb ik er al tachtig van gehad. Dat is promotiepraat", begint Harinck. "Maar het is wel een heel interessante partij. Niets op af te dingen. Wereldwijd gaan er heel veel mensen kijken."

ANP Graphics

Aan de hand van vijf onderdelen nemen we het gevecht vast door met Harinck, waarbij hij ook punten uitdeelt.

Techniek (Rico-Badr: 1-0)

Harinck: "Rico beheerst eigenlijk alles. Hij is een heel goede bokser, zijn combinaties doet hij iets beter dan Badr. Rico trapt ook makkelijk uit alle standen. En zijn knietjes, hè. Kijk maar naar het eerste gevecht."

Verhoeven won in 2016 het eerste gevecht tussen de twee, omdat Hari in de tweede ronde geblesseerd raakte aan zijn arm en moest opgeven. "Hij kreeg een knie op zijn arm en kwam met het excuus dat het heel erg was. Hij voelde daar dat de partij wegglipte", aldus Harinck.

Vrijdag stonden Hari en Verhoeven al tegenover elkaar bij de weging en traditionele staredown en blikte oud-kickbokser Remy Bonjasky vooruit op het gevecht:

Rico vs. Badr, de zwaargewichten maken zich op voor de wereldtitelstrijd Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Badr gaat er altijd op een agressieve manier in. Hij heeft ook een hardere stoot dan Rico, maar dat kost kracht en dat kan hem opbreken. Dus op het onderdeel techniek schat ik Rico iets hoger in."

Explosiviteit (Rico-Badr: 1-1)

Harinck: "Een belangrijk onderdeel, moet je zeker meetellen. Hierin is Badr beter. Rico werkt meer in een motoriek, hij is een diesel. Daarom vinden veel mensen hem geen spectaculaire vechter. Badr klapt er uit het niets in met een serie en dat is leuker om te zien."

Tactiek (Rico-Badr: 2-1)

Harinck: "Badr heeft moeite met tactiek, hij wil het op zijn manier beslissen. Dat is de snelle knock-out. Achteruit vechten en puntjes maken, zoals Rico, kan hij niet. Misschien dat Badr nu hij wat ouder is, zijn krachten beter kan verdelen. Hij heeft heel veel in huis."

"Ik denk dat Rico samen met zijn coach Dennis Krauweel het spelletje heel goed beheerst. Er zal ook een plan B zijn. Badr krijgt van zijn coach Mike Passenier toch meer de opdracht mee: 'ros zijn kop eraf'. Dat is niet echt zoals tactiek moet zijn. Dus hier heeft Rico een pluspunt."

"De vraag is: hoe houdt Rico het onder druk? Wat als Badr hem overrompelt? Dat gebeurde de vorige keer en toen scoorde Badr ook meer dan Rico. Met die tactiek heeft Badr ook veel gewonnen, dus dat kan heel effectief zijn. Maar ik denk dat Rico te geslepen is voor Badr."

Uithoudingsvermogen (Rico-Badr: 2,5-1,5)

Harinck: "Conditie is nummer één, zeg ik altijd tegen mijn jongens. Dat gaat, denk ik, gelijkop tussen Rico en Badr. Het wedstrijdritme kan hier het verschil maken."

"Je hoort drie, vier partijen per jaar te vechten en dat heeft Badr niet gedaan (door een dopingschorsing en een gevangenisstraf, red.). Rico deed dat wel altijd, behalve het laatste jaar vanwege zijn televisiecarrière. Maar ze zeggen dat hij genoeg getraind heeft, dus dat zal dan wel zo zijn."

Mentale weerbaarheid (Rico-Badr: 3-2)

De sleutel bij dit onderdeel ligt volgens Harinck bij Hari: "Als Badr voelt dat het lekker gaat, wordt hij levensgevaarlijk. Voelt hij dat hij in de problemen komt, dan gaat dat vaak tegen hem werken. Kijk maar naar het vorige gevecht."

Harinck kiest ook op dit onderdeel voor een gelijke puntendeling, ieder een half punt, waardoor de eindstand met 3-2 in het voordeel van Verhoeven is. Toch, zo benadrukt Harinck, kan er uiteraard altijd nog iets onverwachts gebeuren.

"Want het gaat hier om vechtsport, hè. Een stomp is een stomp. Krijgt Badr 'm, dan gaat-ie zakken. En krijgt Rico 'm, dan gaat hij ook neer."

STER reclame