Het kabinet heeft een akkoord bereikt over de bezuinigingen op Defensie. Dat zei minister Hillen na afloop van de ministerraad. De afgelopen dagen lekten allerlei details uit.

Er zullen in totaal meer dan 12.000 arbeidsplaatsen vervallen, zo'n 6000 door gedwongen ontslagen, de rest door natuurlijk verloop en het niet opvullen van vacatures. Voor de militairen die in dienst blijven, worden de arbeidsvoorwaarden flink teruggeschroefd.

Mijnenjagers

Behalve in het personeel word er ook in het materieel gesneden. Alle tanks en mijnenjagers worden van de hand gegaan, net als de Cougar-transporthelikopters.

Met de bezuiningen is in totaal bijna een miljard euro gemoeid.

Champions League

Minister Hillen noemt de bezuinigingen hard, maar denkt dat het noodzakelijk is om de krijgsmacht ook in de toekomst gezond te houden. Ook denkt hij dat Defensie nog op een goed niveau kan functioneren. "De krijgsmacht blijft op niveau van de Champions League. We blijven er toe doen", aldus Hillen.

Premier Rutte zei in zijn persconferentie na afloop van de ministerraad dat hij volledig begrijpt dat het nieuws over de bezuinigingen hard aankomt bij Defensie.

STER reclame