Rico Verhoeven tijdens een clinic in Capelle ANP

Zaterdagavond is het zover: 'Het gevecht van de eeuw' tussen kickboksers Badr Hari en Rico Verhoeven in de Gelredome. Veel fans kijken uit naar de confrontatie in Arnhem, net als sporters zelf. Want er wordt niet alleen steeds meer gekeken naar kickboksen, de sport wordt ook steeds meer beoefend.

Vorig jaar becijferde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat er 65.000 geregistreerde kickboksers in Nederland waren. Drie jaar eerder waren dat er nog 50.000. Vermoedelijk ligt het aantal nog hoger, omdat niet iedereen zich aanmeldt bij de officiële sportorganisatie.

Deze twee kickboksers leggen uit waarom de sport zo leuk is:

Kickboksen steeds populairder

Ook Farid Gamei van de Vechtsportautoriteit ziet de populariteit van kickboksen toenemen. "In fitnesscentrums wordt het meer beoefend. Mensen zijn het zat om achter een apparaat te zitten", zegt hij erover. Ook groeit het aantal kickbocks-evenementen. "Niet zozeer het aantal grote, maar juist de kleinere evenementen nemen toe."

Slecht imago

Kickboksen en andere vechtsporten hebben lang te maken gehad met een slecht imago. Zo waren er geweldsincidenten rond vechtsportgala's en ook kwamen er geregeld criminelen op af. In 2010 noemde de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de gala's "netwerkbijeenkomsten van criminelen".

Anno 2019 is dat beeld aan het veranderen. "Je ziet dat er minder criminaliteit is", zegt Gamei. "Mensen gedragen zich beter. Het publiek is mainstream geworden."

En dus wordt de sport steeds populairder. Gamei: "Rico Verhoeven is een echt boegbeeld, een ambassadeur voor de sport. Ook zie je steeds meer bn'ers die aan kickboksen doen. Het is laagdrempelig en mensen zien dat het niet meer eng is."

STER reclame