Boris Johnson tijdens het debat in het Lagerhuis
NOS Nieuws

Johnson wint brexitstemming, uittreding op 31 januari dichterbij

Het Britse Lagerhuis heeft voorlopig ingestemd met de wet die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie regelt. Het parlement stemde met 358 tegen 234 in met de brexitwet van premier Johnson. Daarmee is een eerste stap gezet naar het vertrek van het land uit de EU op 31 januari 2020.

De wet verbiedt de Britse regering verder om de overgangsperiode waarin het land niet meer in de EU zit, maar zich nog wel houdt aan EU-regelgeving, te verlengen voorbij 2020. De overwinning van Johnson werd verwacht, gezien zijn enorme verkiezingszege van vorige week.

Het was de eerste keer dat Britse parlementariërs in het Lagerhuis debatteerden en stemden over de wet. Het was een aangepaste versie van de wet waar eind oktober een meerderheid voor was, maar uiteindelijk niet definitief werd aangenomen omdat het Lagerhuis meer tijd wilde om de wetgeving te bestuderen. Johnson trok de wet daarop in en schreef nieuwe verkiezingen uit.

Na het kerstreces volgen in de tweede week van januari opnieuw een debat, dan van drie dagen, en een stemming. Daarna moet het Hogerhuis akkoord gaan. Ook het Europees Parlement moet nog met de brexitdeal instemmen.

Zo werd de uitslag bekendgemaakt:

Lagerhuis zet belangrijke stap richting brexit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl