NOS Sport

'Carel Godin de Beaufort, de voorvader van Max Verstappen'

Carel Godin de Beaufort, de eerste Nederlandse coureur die WK-punt veroverde

In de laatste dagen van 2019 graven de verslaggevers van NOS Sport weer in hun eigen werk om een voor hen gedenkwaardige reportage of bijzonder interview van het afgelopen jaar toe te lichten. Vandaag: Martin Vriesema en Nederlands eerste echte autocoureur.

"Op dit moment is de autosport in Nederland zeer populair, uiteraard veroorzaakt door het fenomeen Max Verstappen. Door zijn succes heeft ons land in 2020 weer een eigen Grand Prix. Dat Verstappen in een lange traditie staat die verder teruggaat dan zijn vader, willen we nog weleens vergeten."

"Een van de founding-fathers was Carel Godin de Beaufort, man van adel, maar ook gepassioneerd autocoureur. Hij reed al in een tijd toen je voor beelden afhankelijk was van het Polygoon-journaal."

"De toeschouwers die hem nog live in actie hebben gezien, zijn inmiddels op leeftijd. Zoals Frits van Someren, gepensioneerd journalist van het AD. Aardige man, breekbaar, schatbewaarder van de autosportgeschiedenis in Nederland."

"Omringd door boeken over vroeger gingen we terug in de tijd. Godin de Beaufort was een levensgenieter met een uit de hand gelopen hobby. Hij stierf in het harnas, veel te jong."

"Als straks de bolides door de Zandvoortse duinen scheuren en het publiek Verstappen toejuicht, hoop ik dat er toch ook nog iemand denkt aan de man met wie het allemaal begon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl