In de file naar de sneeuw AFP

Wie de komende dagen naar een wintersportgebied wil, kan het beste morgen vertrekken. Volgens Weerplaza is dat de beste reisdag, omdat zondag sneeuw valt in het noordelijk Alpengebied.

Wintersporters kunnen nog niet meteen overal op de ski's staan. Het wordt vandaag en morgenochtend onstuimig door de harde wind, voorziet Weerplaza, waardoor niet alle liften en pistes open zijn. Op sommige plaatsen worden windstoten tot 180 kilometer per uur verwacht.

Voor veel Nederlanders begint vandaag de kerstvakantie en daarom verwacht de ANWB dat de avondspits vandaag wat eerder op gang komt. Vooral op de wegen naar de Veluwe, het zuiden en Duitsland kan het drukker zijn dan normaal. Ongeveer de helft van de vakantiegangers blijft in Nederland.

Rustige ochtendspits

De ochtendspits verliep erg rustig, laat de ANWB weten. Vanochtend stond het verkeer op het hoogtepunt vast over zo'n 25 kilometer, de afgelopen twee vrijdagen was dat 200 kilometer. Dat verschil komt vermoedelijk doordat veel mensen vandaag al een vrije dag hebben.

De komende twee weken staan er vanwege de vakantie vrijwel geen files in Nederland, zegt de ANWB. De eerstvolgende reguliere spits is naar verwachting op maandag 6 januari.

STER reclame