Ad van Liempt Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Historicus en programmamaker Ad van Liempt heeft met zijn biografie over Westerbork-commandant Gemmeker de wetenschappelijke integriteit niet geschonden. Dat concludeert een commissie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die onderzoek deed naar het boek, waarop Van Liempt in mei in Groningen promoveerde.

Onderzoeksjournalist Bart FM Droog had Van Liempt bij de commissie aangeklaagd. Volgens Droog had Van Liempt in zijn boek feiten verzonnen, informatie vervalst, plagiaat gepleegd en bronnen niet correct vermeld.

De commissie zegt dat Van Liempt hier en daar onzorgvuldig is geweest, maar dat er geen sprake is van fingeren, falsificeren of plagiëren. Wel had de historicus zijn bronnen nauwkeuriger kunnen vermelden. Het was ook niet correct dat het boek eerder in de winkel lag dan dat Van Liempt promoveerde. "Maar niet elke onzorgvuldigheid betekent een inbreuk op de wetenschappelijke integriteit", stelt de commissie.

Ik had het volste vertrouwen in de uitkomst.

Ad van Liempt

Het college van bestuur van de RUG heeft het oordeel van de commissie overgenomen en de klacht van Droog ongegrond verklaard. Van Liempt is tevreden. "Hiermee komt er een einde aan een nare procedure. Het waren ernstige beschuldigingen. Er ligt nu een heel uitvoerig rapport, de commissie heeft grondig onderzoek gedaan."

Het oordeel van de commissie komt voor hem niet als een verrassing. "Ik had het volste vertrouwen in de uitkomst. Als je zelf een boek schrijft, weet je het beste wat er wel en niet is gebeurd."

Een student zou worden geschorst.

Bart FM Droog

Droog zegt dat de commissie volledig voorbij gaat aan de eigen regels van de universiteit. "De conclusie is dat Van Liempt een correcte bronvermelding achterwege heeft gelaten. Vreemd dat de commissie deze werkwijze niet kwalificeert als plagiaat, waar de rest van de wereld dat wel zou doen. Als een student dit zou inleveren, zou hij geschorst worden."

Hij kan nog in beroep gaan tegen het oordeel van de Groningse commissie, maar hij weet nog niet of hij dat gaat doen. "Ik ben dan opnieuw gebonden aan geheimhouding, terwijl ik graag mijn eigen onderzoek naar Van Liempt wil publiceren."

STER reclame