'Leerlingen balletschool Weense Staatsopera mishandeld en vernederd'
Leerlingen van de balletacademie van de Weense Staatsopera kregen te maken met geweld, vernedering en aanranding. Dat is te lezen in een kritisch rapport van een Oostenrijkse overheidscommissie die onderzoek deed naar omgangsvormen op de prestigieuze balletschool.
De zaak kwam in april aan het rollen na berichten over een lerares die jarenlang haar leerlingen zou hebben vernederd en misbruikt. Kinderen van rond de 11 jaar zouden worden geschopt en geslagen. Ook werden ze onder druk gezet om gewicht te verliezen.
Volgens de onderzoekers kregen sommige leerlingen te horen dat ze moesten gaan roken om dun te blijven. Ook werden kinderen aangesproken bij hun voornaam gevolgd door hun kledingmaat.
Onvoldoende bescherming
Als kinderen tekenen vertoonden van een eetstoornis, werd er volgens de commissie nauwelijks hulp geboden. Leerlingen van de balletschool werden verder onvoldoende beschermd tegen wantoestanden, schrijven de onderzoekers.
Vier op de vijf kinderen die de opleiding bij de Weense Staatsopera volgen, komen uit het buitenland. Ze verblijven op een kostschool. Op dit moment studeren ongeveer 130 leerlingen tussen de 10 en 18 jaar aan de balletacademie.
'Reputatie belangrijker dan kinderen'
De opleiding wordt gezien als een belangrijke opstap naar een carrière op het internationale toneel. De onderzoekers verwijten het bestuur van de school dat ze meer bezig zijn met hun reputatie dan het welzijn van de kinderen.
De Weense Staatsopera zegt dat er inmiddels stappen zijn genomen om de omgangsvormen te verbeteren. Zo is een leraar ontslagen en zijn er minder kindervoorstellingen. Ook wordt er intern een onderzoek ingesteld.