Van Drew (links) en Trump schudden elkaar de hand in de Oval Office
NOS Nieuws

Democraat stapt dag na impeachment-stemming over naar Republikeinen

Het Amerikaanse Congreslid Jeff Van Drew is overgestapt van de Democratische partij naar de Republikeinen. De Amerikaanse president Trump maakte de overstap vandaag hoogstpersoonlijk bekend tijdens een persconferentie met Van Drew in het Witte Huis.

De partijwissel is saillant, omdat Trump nog geen 24 uur eerder door de Democraten in het Huis van Afgevaardigden als derde president in de geschiedenis van de VS in staat van beschuldiging werd gesteld. Van Drew was toen al een van de in totaal drie Democraten die tegen afzetting van Trump stemde.

Geen verrassing

"Ik geloof dat deze partij beter bij me past", zei Van Drew vandaag in de 'Oval Office'. Trump noemde Van Drew op zijn beurt "een enorme aanwinst" voor de Republikeinen.

Het vertrek van de 66-jarige Van Drew uit de Democratische partij kwam overigens niet als een verrassing. Trump sprak vorige week al een keer met Van Drew en twitterde daarna lovend over hem.

De politicus botste dit jaar al vaker met zijn partijgenoten vanwege zijn relatief conservatieve standpunten als het gaat om de Amerikaanse wapenwetten of het homohuwelijk.

Daarnaast is het district dat hij vertegenwoordigt uit de staat New Jersey de afgelopen jaren aanzienlijk conservatiever geworden, waardoor hij als Republikein waarschijnlijk een grotere kans heeft herkozen te worden. Trump benadrukte vandaag alvast dat hij Van Drew zal steunen bij zijn campagne.

Cadeau voor Trump

Andersom verwachten Witte Huis-watchers dat Trump de overstap van Van Drew zal gebruiken om te benadrukken dat zelfs zijn tegenstanders uit de Democratische partij niet eensgezind zijn over de afzettingsprocedure tegen hem.

De impeachment-zaak van Trump gaat nu naar de Senaat, die als een soort rechtbank zal oordelen over de aanklachten tegen Trump. De kans is groot dat Trump de afzettingsprocedure zal overleven. Er is een tweederdemeerderheid nodig om hem af te zetten en in de Senaat heeft Trumps Republikeinse Partij de meerderheid.

Bekijk hier nog eens hoe de stemming over de impeachment van Trump er in het Huis aan toeging:

Huis van Afgevaardigden stemt voor impeachment van Trump

De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell zei bij de laatste bijeenkomst van het Congres voor de feestdagen dat de impeachment van president Trump de oneerlijkste, meest gehaaste en minst grondige ooit is. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben met hun partijdige woede een giftig precedent geschapen dat in de toekomst nog zal nadreunen, sprak McConnell.

De Democraten en Republikeinen hebben voor het reces geen overeenstemming kunnen bereiken over hoe de impeachment-procedure verder zal verlopen. De bedoeling is dat de Democratische voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, het dossier naar de Senaat stuurt, maar ze heeft nog niet toegezegd dat daadwerkelijk te doen, omdat ze "een eerlijk proces" eist.

Pelosi wil dat de Republikeinen in de Senaat bekendmaken welke getuigen ze zullen oproepen, maar McConnell heeft dat geweigerd. President Trump heeft op Twitter boos gereageerd en zegt dat hij zo snel mogelijk een proces wil in de Senaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl