Jules Deelder in 2016
NOS NieuwsAangepast

Dichter Jules Deelder overleden

De Rotterdamse dichter Jules Deelder is overleden. Hij was, volgens de familie tot zijn eigen verbazing, 75. Hij overleed vandaag in zijn thuisstad na een zeer kort ziekbed.

Schrijver, dichter, muzikant en performer Jules Deelder was een opvallende verschijning: ongeacht het tijdstip droeg hij een zonnebril en hij ging altijd in het zwart gekleed. Dat werd zozeer zijn handelsmerk, dat hij in een tv-reclame voor een wasmiddel voor zwarte was figureerde.

Deelders poëzie was rock-'n-roll en klonk als jazz:

Jules Deelder (75) hechtte aan het zelf voordragen van zijn werk

Direct, no-nonsense en in rap Rotterdams zat hij nooit om woorden verlegen. Hij stond ook bekend als de nachtburgemeester van Rotterdam. Het was een eretitel die hij van de gemeente kreeg omdat hij zich inzette voor het avond- en nachtleven in de stad.

Eind november vierde Deelder nog zijn 75ste verjaardag in concertgebouw De Doelen in Rotterdam. Die avond trad hij op met allerlei jazzartiesten, onder wie Hans en Candy Dulfer, Benjamin Herman, Boris van der Lek en John Engels.

Hij improviseerde in alles wat hij deed.

Hans Dulfer

Dulfer wist niet dat zijn vriend ziek was, zei hij in Spraakmakers op NPO Radio 1. "Ik ben net ontzettend geschrokken. Ik heb zijn leven lang nooit gehoord dat hij ziek was. Ik kan me haast niet voorstellen wat er allemaal is gebeurd in zo'n korte tijd."

Volgens Dulfer belichaamde Deelder jazz. "Hij wist er alles van en wás het eigenlijk. Hij improviseerde in alles wat hij deed. Was snel, handig en had de beste antwoorden altijd klaar. Als hij ergens was, was hij het middelpunt. Hij wist altijd alle aandacht naar hem toe te trekken, op een leuke manier."

Jules Deelder drumt op zijn verjaardag met de saxofonisten Hans Dulfer, Benjamin Herman, Candy Dulfer en Boris van der Lek

Wilfried de Jong was die avond de presentator in De Doelen. "Ik herinner me nog dat ik doorkreeg dat het laatste nummer kwam en ze moesten stoppen, maar ik zag Jules achter zijn drumstelletje staan en die was niet van plan om te vertrekken. Die stond daar voor een volle zaal, die had tot wel 02.00 uur door willen drummen."

Dat was typisch Deelder, zei De Jong in Spraakmakers. "Altijd energie, altijd vrolijkheid, tot aan het laatste aan toe eigenlijk." Hij noemde de dichter een fenomeen. "Jules kon zo geweldig mooi door de stad lopen. Iedereen keek altijd op, want daar liep Jules. Hij zweefde een beetje, had een soort swing."

De dichter is volgens De Jong belangrijk geweest voor de eigenwaarde van de stad en zijn bewoners. "Hij vond alles mooi aan de stad en poetste alles op."

Ook zat Deelder bij Pauw aan tafel, waar ze op zijn 75ste verjaardag proostten:

Pauw en Deelder proosten op verjaardag Deelder: 'dit is wel weinig gin'

Van burgemeester Aboutaleb kreeg hij een plaquette omdat hij door Museum Rotterdam was uitgeroepen tot Echt Rotterdams Erfgoed. "Zit er ook een vergoeding aan verbonden?", vroeg de dichter.

Ook werd hij door zijn voetbalclub Sparta in het zonnetje gezet. De club riep hem uit tot lid van verdienste. Vanwege zijn overlijden hebben de spelers van Sparta zaterdag een rouwband om.

De familie van Deelder staat met een gedicht stil bij het overlijden:

Na een oproep hiertoe op Twitter vertoont de NS op het grote bord in de hal van station Rotterdam Centraal Deelders gedicht CS. Als "eerbetoon aan Jules Deelder, de man die als geen ander Rotterdam verbeeldde", schreef NS-topman Roger van Boxtel op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl