ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 18/12: boeren en bouwers protesteren, Snel in de knoop

Goedemorgen! Vandaag zijn er weer protestacties van boeren en ook bouwers, weggebruikers moeten rekening houden met een drukke ochtendspits. En in de Tweede Kamer is er opnieuw een debat met staatssecretaris Snel over de kinderopvangtoeslagaffaire. De steun voor de staatssecretaris brokkelt af.

Vandaag schijnt de zon geregeld en blijft het bijna overal droog. Het wordt zo'n 8 graden en er staat weinig wind. Morgen trekt de wind aan en wordt het erg zacht. Later gaat het in het westen regenen.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor. Let op: er wordt flinke verkeershinder verwacht door de acties van boeren en bouwers op de weg.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Dat is een beetje de vraag, als het om de boerenprotesten gaat. Want waar gaan ze precies actievoeren, en hoe? Distributiecentra blokkeren mag van de rechter in ieder geval niet. De ANWB rekent op verkeershinder door acties op de snelwegen.
  • Ook de bouwers protesteren. Zij houden langzaamaanacties op provinciale wegen en snelwegen. Een deel van de bouwers gaat naar Den Haag. Boeren zijn welkom om zich aan te sluiten, zegt de stichting Bouw in Verzet.
  • In de Tweede Kamer is er opnieuw een debat met staatssecretaris Snel over de kinderopvangtoeslagaffaire. Snel is verantwoordelijk voor de Belastingdienst, die honderden ouders onterecht als fraudeurs aanmerkte. De steun voor de staatssecretaris brokkelt af.

Wat heb je gemist?

Honderden leerlingen in de zorg en kinderopvang overwegen om te stoppen met hun opleiding na vervelende ervaringen bij hun stagebedrijf. Dat blijkt uit een tussenstand van het meldpunt Stagemisbruik, dat vakbond FNV opzette na een uitzending van Reporter Radio over misstanden in de zorg.

Het meldpunt is op 3 november geopend; sindsdien zijn er 540 meldingen binnengekomen. De meest gehoorde klacht is dat stagiairs als volwaardige werknemers worden ingezet. Ook zijn er meldingen van onveilige situaties op stageplekken.

NOS/Jeroen van Eijndhoven

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Rotterdam Centraal krijgt als eerste station in Nederland het 'grote blauwe bord' terug. Het is een digitale versie van het oude bord waarop alle vertrektijden van de treinen staan. In Rotterdam gaat het om een scherm van 9,5 bij 1.80 meter. Later dit jaar krijgen ook Den Haag Centraal en Utrecht Centraal zo'n blauw scherm in de stationshal.

ANP
Het oude 'blauwe bord' op Utrecht Centraal in 2006

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl