Premier Rutte en minister Schouten ontvingen meerdere boerenvertegenwoordigers op het Catshuis
NOS NieuwsAangepast

Boeren sluiten 'voorlopig akkoord' met kabinet over stikstofmaatregelen, FDF oneens

Het kabinet en een groep land- en tuinbouworganisaties zijn het op hoofdlijnen eens geworden over de aanpak van de stikstofproblemen. Dat bevestigen bronnen na een bericht daarover van Nieuwe Oogst, het blad van belangenbehartiger LTO Nederland.

Het gaat naar verluidt om een principe-akkoord; sommige punten moeten nog worden uitonderhandeld. Meer details zouden in de ochtend volgen.

Belangrijkste afspraak is volgens Nieuwe Oogst dat boeren niet gedwongen worden om hun bedrijf te verkopen aan de overheid en te stoppen. Ook komt er geen algehele krimp van de sector.

Het is niet duidelijk of de boeren die vanavond demonstreerden bij het Binnenhof op de hoogte zijn van de afspraken en of ze die steunen.

'Zeker geen akkoord'

Actiegroep Farmers Defence Force zegt in een reactie dat er volgens hen "nog zeker geen akkoord" is. Volgens de groep heeft Nieuwe Oogst achterhaalde en onvolledige informatie gepubliceerd.

"Ook de afspraken die gemaakt zijn over hoe, wat en wanneer zaken naar buiten zouden worden gebracht zijn geschonden", schrijft de groep in een verklaring. "Dat de afspraken zijn geschonden, is een zware teleurstelling voor FDF."

Ontbijt op het Catshuis

Het pakket met afspraken is gisteren besproken bij een ontbijt op het Catshuis. Daar was naast minister Schouten ook premier Rutte aanwezig.

Dit waren de reacties na afloop van het ontbijt:

Ontbijt met Rutte volgens boeren 'goed gesprek, maar nog kijken wat er van komt'

Na overleg met hun achterban hebben de organisaties, verenigd in het Landbouwcollectief, volgens Nieuwe Oogst dus ingestemd met het akkoord.

Het kabinet hecht aan een overeenkomst met de boeren vanwege het draagvlak voor de stikstofmaatregelen. Er komt ondersteuning voor boeren die willen investeren, stoppen of hun bedrijf willen verplaatsen. Om dat mogelijk te maken trekt het kabinet voor volgend jaar 250 miljoen euro uit.

Advertentie via Ster.nl