Faber: 'Nu laten zien dat we elkaar onvoorwaardelijk steunen'

Ernest Faber moet het tobbende PSV door de rest van het seizoen zien te loodsen. Maar de vervanger van de gisteren ontslagen hoofdtrainer Mark van Bommel kijkt nog niet zover. "Op de korte termijn is de absolute opdracht: morgen winnen en zaterdag winnen. Daarna hebben we ons trainingskamp in Qatar om de balans op te maken en verder de doelstellingen te bepalen met de spelers."

De tijd ontbreekt ook om nu al wezenlijke veranderingen aan te brengen in de ploeg, die van de twaalf laatste wedstrijden er maar twee wist te winnen. Voor het bekerduel bij GVVV van woensdag en de competitiewedstrijd van zaterdag tegen PEC Zwolle let Faber vooral op de fitheid van de spelers. "En de bereidheid om onvoorwaardelijk voor elkaar te vechten. Want dat is wat we nu nodig hebben."

Klaarstaan

De 48-jarige Faber, oud-speler van PSV en nu hoofd van de jeugdopleiding in Eindhoven, aarzelde niet toen hem gevraagd werd om als interim de hoofdmacht onder zijn hoede te nemen. Integendeel. "Mijn functie bij de academie is ook dat ik de club ondersteun, dus ook in dit soort gevallen. Je moet altijd klaarstaan om de club te helpen. PSV heeft nu de tijd om een opvolger te zoeken."

Hoofd jeugdopleiding Ernest Faber en trainer Mark van Bommel vorig jaar zomer bij PSV Pro Shots

Een langer verblijf aan het roer sluit hij immers bij voorbaat al uit. "Ik heb anderhalf jaar geleden bewust een carrièreswitch gemaakt", vertelt de voormalige hoofdtrainer van FC Eindhoven, NEC en FC Groningen. "Er kwam een heel plan voorbij, met opleidingen en studies. En dat bevalt me heel erg goed. Er wordt ook geen opvolger gezocht voor mij. Maar dit komt onverwacht op mijn pad."

Hij krijgt bij zijn tijdelijke klus assistentie van de oud-spelers Boudewijn Zenden en Adil Ramzi en keeperstrainer Ruud Hesp. Ondertussen bemoeit hij zich nog zijdelings met de academie. "De organisatie staat dusdanig dat ik daar niet vaak bij hoeft te zijn om het door te laten lopen. Maar ik werkte al zeven dagen in de week en dat worden er nu negen", zegt Faber met een glimlach.

Goed beloond

Dat zou toch genoeg moeten zijn om PSV weer op de rails te krijgen. "De situatie is niet leuk - dat weten we allemaal. Maar we worden ook goed beloond om dit werk goed uit te voeren. De spelers kunnen allemaal heel erg goed voetballen. Wat nu belangrijk is dat ze aandacht hebben voor elkaar en gebruik maken van elkaars kwaliteiten."

Mark van Bommel, vertwijfeld voor zich uitkijkend tijdens Feyenoord-PSV Pro Shots

Als trainer heb je ook niet altijd alles in de hand, beseft Faber. "Uiteindelijk sta je langs de kant en moet het natuurlijk ook een beetje meezitten. Als je de afgelopen wedstrijd er drie maakt, sta je 3-0 voor en zul je die wedstrijd waarschijnlijk winnen", neemt hij het op voor de weggestuurde Van Bommel. "Maar nu mislukte dat. Dat is heel erg frustrerend voor een trainer."

Agressie en diepgang

De oud-verdediger, die één keer voor Oranje uitkwam, weet wel wat hij wil zien bij zijn ploeg. "We moeten absoluut scherp zijn vanaf minuut één. Dat moet je natuurlijk elke wedstrijd, maar nu weet iedereen wel hoe laat het is. Dus het mes tussen de tanden en meteen volle bak. En het liefst zo veel mogelijk vaste patronen."

De geblesseerd geraakte PSV-aanvaller Donyell Malen kan niet verder tegen Feyenoord Pro Shots

Na het (opnieuw) wegvallen van de zondag geblesseerd geraakte spits Donyell Malen lijkt terugschakelen naar twee spitsen een serieuze optie. "Zou kunnen. Ik hou veel van positiewisselingen. Dan maakt het eigenlijk niet uit in welke opstelling je speelt."

"En zoals ik als speler was, wil ik dat ook een beetje zien in het elftal. Een bepaalde agressie moet erin zitten. En ik hou van diepgang in het spel. Dat lukt misschien niet altijd, maar ik wil wel de spelers hebben om dat te kunnen doen."

STER reclame