De gevel van het historische pand

Protest tegen sloop noodziekenhuis dat atoombom Hiroshima overleefde

In Japan is weerstand tegen de geplande sloop van een van de weinige gebouwen die overeind bleven staan na de atoombom op Hiroshima in 1945. "Veel inwoners zijn tegen, want de gebouwen tonen hoe verschrikkelijk de atoombom was", zegt correspondent Kjeld Duits.

Het gaat om twee panden die zijn gebouwd in 1913. Ze vormden samen een productielocatie voor militaire kleding en schoenen. Vlak na de nucleaire explosie werd het bedrijf gebruikt als noodziekenhuis. Daarna zijn de gebouwen tijdelijk studentenwoningen geweest. De laatste jaren staan ze leeg.

'Onmisbaar'

De 89-jarige Iwao Nakanishi zat in een van de twee panden tijdens het Amerikaanse bombardement. Hij is de voorzitter van een actiegroep die oproept tot het behoud van de gebouwen. De panden zijn volgens hem onmisbaar om toekomstige generaties te laten bevatten wat er gebeurd is. Bijvoorbeeld door er een museum van te maken.

Naar schatting 140.000 mensen kwamen om het leven door de atoombom. Het grootste deel van de stad werd door explosie met de grond gelijk gemaakt. Tegenwoordig staan er nog zo'n 85 oorspronkelijke gebouwen overeind binnen een straal van vijf kilometer afstand van de plek waar de bom insloeg.

In deze video zie je de verwoestende kracht van de explosie op 6 augustus 1945:

Atoombom op Hiroshima, een terugblik

De overheid zegt dat er sprake is van instortingsgevaar in de twee historische panden. Maar volgens NOS-correspondent Duits lijkt dat een gelegenheidsargument. "Doorgaans gaan gebouwen in Japan na 30 jaar tegen de vlakte. Er wordt altijd gezegd dat het voor de veiligheid is. Maar de echte reden is vaak eenvoudig: het is goed voor de economie."

Atoombomkoepel

Een derde gebouw dat de ontploffing doorstond, mag wel blijven staan. Tegenstanders van de sloop vinden het raar dat dit gebouw wel wordt verstevigd en de twee andere panden niet. "Doorgaans negeert de overheid protestacties", zegt Duits. Als dat ook nu het geval is, moeten de gebouwen uiterlijk voor 2022 tegen de vlakte.

Het bekendste gebouw in Hiroshima ter nagedachtenis aan de tragedie is de Atoombomkoepel (Atomic Bomb Dome) in het centrum van de stad. Hoewel de atoombom vlak boven het evenementengebouw tot ontploffing kwam, bleef het grotendeels overeind. De koepel is verstevigd tegen mogelijke aardbevingen.

"Maar Atoombomkoepel kun je niet in", zegt Duits. "Deze twee gebouwen kun je juist gebruiken voor activiteiten, zeggen de actievoerders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl