Panamarenko met zijn Aeromodeller in 2005 Michiel Hendryckx | CC BY-SA 3.0

De Belgische kunstenaar en uitvinder Panamarenko is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij maakte vooral naam met zijn bijzondere constructies van zelfbedachte voertuigen, waaronder zeppelins, duikboten en vliegende tapijten.

Panamarenko werd in 1940 als Henri van Herwegen geboren in Antwerpen, in een communistisch gezin. Zijn pseudoniem is afgeleid van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan American Airlines and Company, maar Panamarenko was ook een Russische generaal in de Koude Oorlog.

Van Herwegen was gefascineerd door alles wat te maken heeft met vliegen. Zijn beroemdste werk is The Aeromodeller, een zeppelin waaraan hij werkte van 1969 tot 1971. Echt vliegen kon de machine niet. Alle testvluchten mislukten of werden verboden.

Panamarenko ontwierp ook een propellerconstructie die iemand op z'n rug kan dragen en magnetische schoenen waarmee je ondersteboven over een metalen plafond zou moeten kunnen lopen.

"Hij verzoende het alledaagse met kunst", zegt Bart De Baere van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen over Panamarenko in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. "Bij hem was dat de techniek, de vooruitgang van de techniek, met de vooruitgang als kunst. Het is het lelijke en het schone die elkaar ontmoeten."

Panamarenko staat bekend als een van de belangrijkste Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de vorige eeuw. Volgend jaar zou zijn tachtigste verjaardag groots worden gevierd in Antwerpen, onder meer met een overzichtstentoonstelling.

STER reclame