De Zweedse Youtuber Felix Kjellberg, beter bekend als PewDiePie, stopt voorlopig met het plaatsen van video's. Dat heeft hij bekendgemaakt in zijn laatste video. De YouTuber met 102 miljoen volgers zegt "moe" te zijn.

"Ik neem volgend jaar een pauze van YouTube", zegt Kjellberg in zijn video. "Ik wilde het jullie van tevoren vertellen, omdat mijn besluit vaststaat: ik ben moe, heel moe." Hoe lang hij precies wegblijft van het platform weet hij nog niet.

Felix 'PewDiePie' Kjellberg is zo'n tien jaar actief op YouTube. Hij bereikte eerder dit jaar als eerste individuele Youtuber de mijlpaal van 100 miljoen volgers; zijn video's zijn miljarden keren bekeken.

Pauze

Eerder dit jaar zei Kjellberg in een podcast al dat hij werkt vanaf het moment dat hij wakker wordt en pas stopt als hij gaat slapen. "Ik neem bijna geen vrije tijd", zei hij toen.

In augustus hintte hij daarom al op een aankomende pauze. "Ik denk dat het goed zou zijn voor mij om op een bepaald moment een onderbreking in te lassen. Het zou fijn zijn om voor het eerst in tien jaar niet continu met YouTube in mijn hoofd te hoeven zitten."

Omstreden

PewDiePie werd vooral groot met zijn commentaren op videogames. Later ging hij ook 'grappige' video's plaatsen, maar daarmee kwam hij een aantal keer in opspraak.

Zo werd hij in 2017 onderwerp van een mediarel toen The Wall Street Journal een stuk schreef over de Zweed. De krant telde in dat artikel negen video's waarin grappen met antisemitische- of nazi-referenties zaten.

Een screenshot uit de video waarmee PewDiePie in opspraak kwam PEWDIEPIE/YOUTUBE

In een van die video's deed hij een proef met twee Indiase mannen die hij 5 dollar gaf om dansend een bordje met de tekst 'dood aan alle Joden' omhoog te houden. Hoewel de Youtuber aangaf dat het om een grap ging, kon Disney de humor niet waarderen en beëindigde de samenwerking met het kanaal.

Ook kwam Kjellberg in opspraak toen de man die in Nieuw-Zeeland vijftig mensen doodschoot in twee moskeeën tijdens een livestream van zijn daden refereerde aan de Youtuber: "Onthoud mensen: abonneer je op PewDiePie", zou hij hebben gezegd. Ook die verwijzing is een internetgrapje. Maar het had ook als effect dat PewDiePie zich meteen distantieerde van de video - en daarmee tegelijkertijd zijn miljoenenpubliek wees op het bestaan ervan.

Toen PewDiePie in augustus de mijlpaal van 100 miljoen volgers bereikte, lieten we je zien wie hij is en wat hij nou precies doet:

Hoe PewDiePie van 100 naar 100 miljoen abonnees groeide

STER reclame