NOS Schaatsen

Golikova verrast Kodaira op 500 meter in Nagano

Russische Golikova wint tweede 500 meter in Nagano

Angelina Golikova heeft op de afsluitende dag van de wereldbekerwedstrijd in Nagano de tweede 500 meter gewonnen. De Russische schaatsster noteerde 37,24 seconden.

Golikova, eerder dit seizoen al de snelste op de 500 meter in het Kazachse Nur-Sultan, bleef zondag de Oostenrijkse Vanessa Herzog (37,45) en de Japanse favoriete Nao Kodaira (37,50) voor.

Kodaira was vrijdag voor haar thuispubliek nog de snelste geweest op de eerste 500 meter. De Japanse, olympisch kampioene op de afstand, leidt nog wel in het wereldbekerklassement. Daarin staat Golikova, die in Nagano haar derde wereldbekerzege in totaal veroverde, tweede op veertien punten.

Japanse bondscoach De Wit: 'We moeten meer kansen pakken'

Sanneke de Neeling, die zaterdag in Nagano verrassend brons veroverde op de 1.000 meter, was de beste Nederlandse op de kortste sprintafstand. De Neeling noteerde 38,15 en eindigde daarmee als tiende. Ze bleef maar 0,06 seconde boven haar persoonlijk record.

Michelle de Jong kwam met 38,44 op de veertiende plaats terecht. Dione Voskamp eindigde met 38,67 als achttiende. De drie Nederlandse vrouwen waren sneller dan vrijdag.

Ploegenachtervolging

De Japanse vrouwen domineerden op de ploegenachtervolging. De olympische formatie - Miho Takagi, Nana Takagi en Ayano Sato - won in een baanrecord van 2.56,37. De Aziatische vrouwen bleven Canada bijna anderhalve seconde voor. Canada was wel de beste in het eindklassement om de wereldbeker.

De winst van de Japanse vrouwen stemde bondscoach Johan de Wit tevreden. Voor zijn team was de wereldbekerwedstrijd in eigen land, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een deel van de Nederlandse schaatsers, wel belangrijk. "Ons niveau is goed, maar we moeten beter onze kansen pakken."

Takagi

Miho Takagi is bijvoorbeeld nog niet echt in vorm, twee weken voor de Japanse selectiewedstrijden voor de tweede seizoenshelft. "Ze moet gewoon harden schaatsen", meende De Wit in Nagano.

De Nederlandse gelegenheidsformatie bestaande uit Reina Anema, Esther Kiel en Elisa Dul eindigde net buiten het podium (vierde in 3.04,18). Oranje werd derde in het eindklassement. Rusland, zondag derde in 3.02,39, eindigde nog voor Nederland in dat klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl