Van Barneveld in zijn eersterondeduel bij het WK tegen de Amerikaan Darin Young
NOS Sport

Loopbaan Van Barneveld ten einde na ontluisterende nederlaag op WK

Raymond van Barneveld heeft bij zijn laatste wereldkampioenschap de eerste ronde niet overleefd. Tegen de Amerikaan Darin Young, de nummer 84 van de wereld die zich via de Noord-Amerikaanse dartscompetitie plaatste voor het WK, verloor de vijfvoudig wereldkampioen (BDO en PDC) met 3-1.

De opkomst van Barney was indrukwekkend, maar al in de eerste set speelden de zenuwen Van Barneveld parten. Hij gooide slechts negen procent van zijn pogingen op een dubbel raak en dat was te weinig voor setwinst.

Ook Young, die tien keer deelnam aan het WK en daarin slechts een keer wist te winnen, was niet overtuigend op zijn dubbels en gaf de tweede leg van de tweede set zomaar uit handen. Van Barneveld rook bloed en maakte het gedecideerd af: 3-0.

Van Barneveld laat kansen liggen

De derde set liep uit op een vijfde en beslissende leg. Daarin mocht Young voor het eerst aanleggen op een dubbel, maar de Amerikaan liet de kans liggen. Ook Van Barneveld faalde en nu liet Young de kans niet liggen.

Toen Young vervolgens meteen Van Barneveld brak met een uitgooi van 160, was het verzet van de Hagenaar gebroken. Bij een 2-0 achterstand richtte Van Barneveld zich nog een keer op, begon de leg die zijn opponent begon met 180 en 140 en maakte het af met twee pijlen op dubbel-16.

Beslissende leg

Zo kwam het opnieuw aan op de beslissende vijfde leg, die Young mocht beginnen. Met zijn vijfde 180 kwam Van Barneveld in de positie voor een break, maar hij miste drie pijlen op nota bene zijn favoriete dubbel-18 en een op dubbel-9. Young kwam terug en maakte het af met tops.

En zo eindigt de imposante dartsloopbaan van een van de beste spelers in de dartshistorie roemloos in de eerste ronde van het WK.

Kort na de wedstrijd leek Barney met stomheid geslagen voor de camera van het Britse Sky Sports. Op de eerste vragen kon hij geen woord uitbrengen.

"Ik heb heel slecht gespeeld vanavond", was uiteindelijk de bittere conclusie van Van Barneveld kon uitbrengen. "Verliezen in de eerste ronde van het WK in mijn rampenjaar. Ik zal mijzelf dit nooit vergeven."

Bekijk hieronder de reactie die Van Barneveld gaf tegenover NOS-verslaggever Chiel van Koldenhoven.

Van Barneveld na ontluisterende uitschakeling: 'Ik walg van mezelf'

Ook Wattimena en Cross naar huis

Eerder op de dag verloor Jermaine Wattimena, de nummer 18 van de plaatsingslijst, in een meeslepend gevecht van Luke Humphries: 3-2.

Dat Humphries geen makkelijke kluif zou worden was vooraf duidelijk: de Engelsman is weliswaar pas als 46ste geplaatst, maar was vorig jaar op het WK wel verantwoordelijk voor de uitschakeling van titelverdediger Rob Cross. DE voormalig kampioen moest nu ook al naar huis, hij verloor met maar liefst 3-0 van de Belg Kim Huybrechts.

Luke Humphries (links) en Jermaine Wattimena na hun thriller in de eerste ronde van het WK

In de partij van Wattimena tegen Humphries gingen de eerste vier sets tegen de darts in en ook in de beslissende vijfde set gaven beide spelers elkaar geen duimbreed toe.

Op 5-5 kregen beiden een kans om zo dicht mogelijk in de buurt van de bull te gooien om te bepalen wie de beslissende leg zou mogen beginnen.

Humphries was het koelste 'op de bull' en trok de laatste leg ijskoud naar zich toe.

Uitslagen WK darts 14 december

Tweede ronde Jermaine Wattimena (18) Luke Humphries (Eng) 2-3
Rob Cross (2) Kim Huybrechts (Bel) 0-3
Eerste ronde Ryan Meikle (Eng) Yuki Yamada (Jap) 1-3
Luke Woodhouse (Eng) Paul Lim (Sin) 3-0
Darius Labanauskas (Lit) Matthew Edgar (Eng) 3-0
Mark McGeeney (Eng) Matt Campbell (Can) 3-1
Jamie Hughes (Eng) Zoran Lerchbacher (Oos) 2-3
Raymond van Barneveld Darin Young 1-3

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl