NOS Schaatsen

Russische sprinters verslaan Japanners nu wel in Nagano

Russische sprinters Moesjtakov en Koelizjnikov verslaan Japanners op 500 meter

Viktor Moesjtakov heeft de tweede 500 meter bij de wereldbeker schaatsen in Nagano gewonnen. De Rus, regerend wereldkampioen op de 500 meter, reed in een baanrecord naar het goud: 34,50. Daarmee verstevigde hij zijn leidende positie in de wereldbekerstand.

Pavel Koelizjnivkov scherpte het baanrecord in rit twee al aan naar 34,52, maar toen moesten de andere topsprinters nog in actie komen. De tijd van de Russische wereldrecordhouder, die de eerste wereldbekers oversloeg vanwege een blessure, was uiteindelijk goed voor het zilver.

Rollen omgedraaid

Vrijdag eindigden de twee Russen nog achter twee Japanse sprinters. Nu waren de rollen omgekeerd.

Yuma Murakami, die de eerste 500 meter op zijn naam schreef met een baanrecord (34,58), moest nu genoegen nemen met het brons. De Japanner klokte voor eigen publiek nu 34,54. Tatsuya Shinhama, vrijdag nog goed voor het zilver, eindigde nu als vierde.

De wereldbeker in Japan is niet op alle afstanden even sterk bezet, maar op de 500 meter bij de mannen waren alle wereldtoppers aanwezig.

Ntab en Verbij opgelucht

Dai Dai Ntab eindigde als vijfde. De 25-jarige sprinter reed na een valse start naar 34,75, zijn beste seizoenstijd. Daarmee was hij de beste Nederlander. Kai Verbij werd met 35,87, ook zijn beste tijd van het seizoen tot nu toe, negende.

Ntab en Verbij kwamen in Nagano op de eerste 500 meter niet verder dan de 11e en 15e tijd. Dat het tweetal nu weer 34'ers weet te rijden, biedt perspectief. Ntab: "Ik ben wel opgelucht. Na de eerste World Cup (waar hij derde werd, red.) heb ik een beetje lopen 'struggelen'. Ik denk dat iedereen een beetje geduld moet hebben. Als ik echt in vorm ben, kan ik hier gewoon winnen."

Bekijk hieronder de reacties van Ntab en Verbij:

Lennart Velema was vrijdag nog de beste Nederlander op de eerste 500 meter in Nagano met 34,98, een persoonlijk record. Aan die tijd kwam hij vandaag niet. Velema reed met 35,07 naar de twaalfde plaats.

Ronald Mulder en Hein Otterspeer reden in de B-groep naar respectievelijk 35,11 en 35,12.

Ploegenachtervolging

Op de ploegenachtervolging ging de zege naar Rusland, dat daarmee ook de overwinning in het wereldbekerklassement veiligstelde. Het zilver was voor Japan en het brons ging naar Canada.

Omdat de Nederlandse schaatsers die normaal de ploegenachtervolging rijden, verstek laten gaan bij de wereldbeker in Nagano, mochten juniorenschaatsers Beau Snellink, Harm Visser en Jordy van Workum hun opwachting maken. Het drietal wilde het Nederlands juniorenrecord aanvallen, maar daar slaagde het niet in. Het ging zelfs bijna helemaal mis: Van Workum reed in een scheur in het ijs en ging bijna onderuit, waardoor het drietal elkaar even kwijtraakte.

Snellink, Visser en Van Workum eindigden als laatste, op bijna 15 seconden van Rusland. Daardoor zakte Nederland naar de vijfde plaats in het wereldbekerklassement. Daarmee heeft Nederland wel een startbewijs voor het WK afstanden veiliggesteld.

Bekijk hieronder de samenvatting van de ploegenachtervolging en de reactie van de bondscoach:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl