NOS Nieuws

Ruzie thuis na coming-out: 'Mijn vader wilde bidden voor genezing'

  • Oumaima Abalhaj

    redacteur Binnenland

  • Oumaima Abalhaj

    redacteur Binnenland

Uit huis worden gezet omdat je uit de kast komt. Het overkomt volgens het COC jaarlijks tientallen jongeren. Naar schatting zijn er nu ongeveer 700 dak- en thuisloze lhbti-jongeren. Dat getal kan hoger liggen, want niet iedereen meldt zich aan bij een hulpinstantie. Vanavond organiseert onder meer het COC speciaal voor hen een kerstconcert in de Westerkerk in Amsterdam.

Nathalia (23) raakte rond haar zeventiende thuisloos. "Ik had geen contact meer met mijn moeder, dus vertelde ik mijn vader dat ik op vrouwen viel. Hij wilde toen bidden voor mijn genezing."

Nathalia ging uiteindelijk uit huis. In deze video vertelt ze wat ze allemaal meemaakte als thuisloze.

'Mijn vader wilde bidden voor mijn genezing toen ik uit de kast kwam'

Het concert wordt onder meer georganiseerd door het COC, omdat de organisatie vindt dat er meer aandacht moet komen voor het probleem. Er is weinig onderzoek naar gedaan, zegt Astrid Oosenbrug, voorzitter van het COC. "Het onderzoek in Nederland richtte zich vooral op Amsterdam, maar als we kijken naar onderzoeken uit het buitenland, denken we dat er veel meer dan 700 jongeren geen thuis hebben."

Oosenbrug noemt het leven van de jongeren "dubbel zwaar" omdat ze allereerst bezig zijn met hun eigen identiteit, en als ze erachter zijn wie ze zijn, komt er een slot op de deur. "Vaak komt dat door cultuurverschillen binnenshuis en helaas is ook religie daar een groot onderdeel van."

Bij opvanglocaties kloppen geregeld jongeren aan en daarom wil Oosenbrug dat er meer gespecialiseerde opvanglocaties komen. "Je zet een transgender meisje niet in een opvang voor jongens. Dat klinkt heel logisch maar daar moet wel naar gekeken worden. Ik pleit daarom voor meer opleidingen en bijscholing voor mensen die werken met dakloze jongeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl