Reuters

De Verenigde Staten en China hebben een 'fase 1-deal' bereikt in de handelsoorlog. Die toenadering is goed nieuws volgens economen, maar het is nog veel te vroeg om te spreken van een doorbraak.

"Het wordt geclaimd als een overwinning", zegt VS-correspondent Marieke de Vries. "Maar als je bedenkt waarom Trump bijna twee jaar geleden de handelsoorlog is begonnen, is hiermee nog niets opgelost."

Het enorme handelsoverschot tussen Washington en Peking was de belangrijkste reden voor Trump om voor miljarden dollars aan importheffingen in te voeren. Want de VS koopt veel meer uit China dan andersom. Dat handelsoverschot was vorig jaar 419 miljard dollar.

In deze video wordt het handelsconflict volledig uitgelegd:

Waar gaat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China over?

De afspraak is nu dat de Chinezen meer landbouwgoederen gaan kopen van de Amerikanen. Maar de details zijn nog onduidelijk.

Trump verwacht dat China voor 50 miljard dollar aan landbouwproducten aanschaft. Dat leek al de afspraak in oktober, maar een duidelijke toezegging van Peking bleef toen uit. De Chinese minister zegt nu dat er inderdaad meer mais, tarwe en rijst zal worden gekocht. Alleen het prijskaartje wordt pas later bekendgemaakt.

Volgens de correspondent is er al vaker aangekondigd dat er meer gekocht zou worden van Amerikaans boeren. "Maar die hebben er nog steeds niet van gemerkt en ook nu wordt het afwachten."

Twee andere doelwitten van Trump in deze handelsoorlog lijken vooralsnog buiten schot te blijven. Namelijk de Chinese subsidie aan staatsbedrijven en het verplicht delen van intellectueel eigendom voor westerse bedrijven die opereren in China. "Op die punten beweegt China geen millimeter", zegt De Vries.

De voor zondag geplande heffingen zouden gelden voor consumentengoederen, zoals iPhones en kleding. Daardoor zouden Amerikaanse consumenten er dus meer voor moeten betalen. De timing van het besluit is daarom wel logisch, legt de correspondent uit.

"Het komt Trump goed uit. Want het is lastig te verkopen als consumentengoederen anderhalve week voor Kerstmis duurder worden."

'Stap in de goede richting'

Het belangrijkste nieuws voor de rest van de wereld is vooral dat twee economische supermachten nader tot elkaar zijn gekomen. "Dit is de eerste keer in de handelsoorlog dat er echt een grote stap in de goede richting wordt gemaakt", zegt ING-econoom Marieke Blom. "Het is goed voor het vertrouwen van consumenten en bedrijven. En dat betekent dat ze meer gaan besteden of investeren, wat de economische groei stut."

Minister Kaag zei eerder vandaag al dat het een belangrijke stap is, maar dat het gevaarlijk is om te vroeg te juichen. Ook Blom benadrukt dat er nog volop zal moeten worden onderhandeld tussen China en de VS. "Over de tweede fase van het akkoord weten we nog niets en Trump is zo onvoorspelbaar als het weer."

STER reclame