Danny Aiello (1993) ANP

De Italiaans-Amerikaanse acteur Danny Aiello is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij is vooral bekend van rollen in The Godfather II, Moonstruck en Do The Right Thing.

De in New York geboren Aiello werkte jarenlang als buschauffeur en als uitsmijter in een nachtclub voor hij op zijn veertigste zijn eerste filmrol wist te krijgen. In 1973 maakte hij zijn filmdebuut met een kleine rol in Bang the Drum Slowly, een honkbaldrama met Robert De Niro.

"Ik had geen idee wat ik aan het doen was", zei Aiello daar zelf over. "Ik werd een instinctieve acteur genoemd. Dat beschouwde ik als een belediging, alleen omdat ik nooit gestudeerd had. Nu vind ik het geweldig."

'Michael Corleone says hello'

Een jaar later brak hij door met een rol in The Godfather II. Zijn imposante voorkomen en zijn kenmerkende, raspende stemgeluid waren perfect voor deze rol.

In deze filmklassieker sprak hij de fameuze zin "Michael Corleone says hello" uit:

Aiello werkte met sterren als Woody Allen (The purple rose of Cairo en Radio days), Sergio Leone (Once upon a time in America), Paul Newman (Fort Apache, the Bronx) en Cher (Moonstruck).

Ook was hij te zien als de vader van Madonna in haar videoclip Papa don't preach. Voor zijn rol als pizzeria-eigenaar Sal in Spike Lee's Do the Right Thing werd hij in 1989 genomineerd voor een Oscar.

Kijk hier naar een scène uit Do the Right Thing:

Aiello was vooral actief als bijrolacteur. Een van de weinige dragende rollen die hij speelde was die van Jack Ruby, de moordenaar van Lee Harvey Oswald in de film Ruby. Zijn laatste film The Italy Boys moet volgend jaar verschijnen.

Aiello was getrouwd en had vier kinderen. Een van hen was stuntman Danny Aiello III, Hij overleed in 2010 aan alvleesklierkanker.

STER reclame