In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Wind en pinproblemen spelen kerstmarkt Dordrecht parten

  • Rijnmond
    Alle pinautomaten van ABN AMRO in Dordrecht zijn gesloten
  • Rijnmond
    Een kerstkraam op de markt in Dordrecht

Het zit de kerstmarkt in Dordrecht dit jaar niet mee. Vanwege het voorspelde slechte weer is besloten om de grootste kerstmarkt van Nederland morgen, op de tweede dag van het driedaagse evenement, gesloten te houden. Bovendien kan er nauwelijks worden gepind.

Het pinprobleem is veroorzaakt door de plotselinge sluiting van geldautomaten van ABN Amro in verband met recente plofkraken. De drie geldautomaten op het Statenplein, een van de belangrijkste pleinen van de stad, zijn afgesloten. Er hangt een briefje van ABN Amro op.

Gerben Baaij van Dordrecht Marketing staat voor de gesloten automaten. "Ja, het is een probleem", geeft Baaij toe tegen Rijnmond. "En daar word je dan een paar dagen voor de kerstmarkt mee geconfronteerd. Dat is vervelend."

"We kunnen namelijk niet zelf de geldautomaten neerzetten", gaat Baaij verder. "Daarom doen we een oproep aan iedereen die hierheen komt om zelf even thuis te pinnen."

De gemeente Dordrecht verwijst naar de geldautomaten die nog wél open zijn. "Dat is eigenlijk het enige wat we als gemeente kunnen doen." Verwacht wordt dat zich daar lange rijen zullen vormen.

Pinnen aan de kraam

Het probleem wordt vergroot doordat veel kramen op de kerstmarkt niet de mogelijkheid bieden om daar te pinnen. "Veel van de handelaren die hier staan zijn heel anders dan normale marktkooplui", zegt Baaij. "Dus die hebben niet zo'n kleine pinautomaat bij zich."

Dat verhaal wordt bevestigd door een van de marktvrouwen die druk bezig zijn hun kraam in te richten. De vrouw, die kerstballen verkoopt, zegt dat ze slechts drie weken in het jaar op de kerstmarkt staat. Dan heeft het geen enkele zin om een pinautomaatje aan te kopen.

Ze legt uit dat er wel een andere oplossing is. Steeds meer mensen hebben een bank-app om geld mee over te maken of versturen een 'tikkie'. "Dat staat het ook direct op de rekening."

Afgelast

Vandaag is de kerstmarkt gewoon open, maar vanwege de voorspelde regen en wind is de tweede dag dus afgelast. Voor zondag zijn de weersverwachtingen beter en dus gaat de markt dan wel gewoon door. Vorig jaar trok de kerstmarkt meer dan 350.000 bezoekers in drie dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl