NOS Sport

Boogert snapt Bertens' olympische dilemma, maar adviseert: 'Gaan, gaan!'

Bertens en de Spelen: 'Mijn schema moet er niet onder lijden'

"Ik vond het onwijs bijzonder. Ik zou zo weer gaan", zegt Kristie Boogert terwijl er een grote glimlach op haar gezicht verschijnt. "Absoluut. Het is mijn allermooiste sportervaring ooit."

Het moge duidelijk zijn: de oud-tennisster denkt nog met heel veel genoegen terug aan de Olympische Spelen van 2000. Niet in de laatste plaats natuurlijk omdat ze samen met Miriam Oremans zilver in het dubbelspel veroverde in Sydney, een prestatie waaraan ze nog vaak herinnerd wordt.

Hoe anders beleefde Kiki Bertens háár olympische optreden in Rio de Janeiro, ruim drie jaar geleden. "Dat vond ik minder leuk", bekent ze. "Maar dat kwam puur door hoe ik op dat moment in mijn carrière stond. Het was gewoon geen optimale periode voor mij."

Miriam Oremans en Kristie Boogert met hun zilveren medaille in Sydney

Er lonkt een herkansing in Tokio volgend jaar, maar de nummer negen van de wereld is nog aan het wikken en wegen. "Mijn schema moet er niet onder lijden", legt ze nog eens uit. "Ik heb het afgelopen seizoen heel druk gehad. Fysiek en mentaal was het heel erg zwaar. Ik moet mijn jaar zo goed mogelijk indelen en keuzes maken waar ik achter sta. Daar gaat het uiteindelijk om."

'Niks van waar'

Het verhaal dat Bertens financiële compensatie zou hebben verlangd, werpt ze ver van zich af. "Het draait op dit moment in mijn carrière absoluut niet meer om geld. Heel vervelend dat dat zo naar buiten is gekomen. Ik snap best dat daar door sporters heel veel op is gereageerd. Maar er is gelukkig niks van waar", zegt ze in Amstelveen, waar het nieuwe nationale tenniscentrum officieel geopend wordt.

Andersom is de dinsdag 28 jaar geworden Wateringse ook niets verschuldigd aan de Nederlandse tennisbond, benadrukt Jacco Eltingh, de technisch directeur van de KNLTB. "Nee, er is geen enkele reden waarom zij vanuit een loyaliteitsgevoel zou moeten zeggen: ik moet iets terugdoen voor de KNLTB. Allesbehalve. Als dat al het geval zou zijn, dan is dat allang gebeurd."

Kiki Bertens in actie op de Spelen in Rio in 2016

Hij heeft ondertussen alle begrip voor de aarzeling van Bertens. "Zij weet dat ze niet zoals in andere sporten kan pieken en daarna zes weken vrij nemen. Dat zit gewoon niet in onze sport."

"De grandslams zijn het allerbelangrijkst", weet de oud-prof bovendien als geen ander. "Daar moet je naartoe werken. En het hebben van een topranking is ook ontzettend belangrijk. Kiki moet nu aangeven in welke swing ze zit en waar ze de grootste piek wil hebben."

Fed Cup

Aan een olympisch ticket is overigens nog wel een voorwaarde verbonden. Eltingh: "Ze zal dan nog wel een keer moeten spelen in de Fed Cup. En daar is eigenlijk nog maar één gelegenheid voor, in februari thuis tegen Wit-Rusland. Dat is voor haar belangrijk om het laatste vinkje te halen om speelgerechtigd te zijn in Tokio."

Bertens zal daarom al heel binnenkort tot een besluit moeten komen. Boogert, die het tennis tegenwoordig als tv-commentator van nabij volgt, kent geen twijfel. "Gaan. Gaan! Ik snap haar dilemma's wel, maar de Olympische Spelen zijn maar één keer in de vier jaar."

"Bovendien kan ze er in drie onderdelen spelen en in alle onderdelen is ze dan titelkandidaat", verwijst Boogert naar de dubbelkwaliteiten van Bertens. "Ik denk dat als je voor een medaille kunt spelen... Het is iets heel moois wat de geschiedenis in gaat. En een heel mooie aanvulling op de prijzen die ze al heeft."

Het laatste woord is echter aan Bertens, uiteraard. En gevraagd naar haar voorkeur - olympisch goud of een grandslamtitel? - is het boegbeeld van het huidige Nederlandse tennis duidelijk. "Een grandslam."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl