Michael van Gerwen
NOS Sport

Van Gerwen favoriet bij WK darts, Barneys laatste en let ook op Price

Met 96 deelnemers uit 28 verschillende landen gaat vandaag het WK darts (PDC) weer van start. Tot en met nieuwjaarsdag is Alexandra Palace in Londen het decor voor het grootste dartstoernooi van het jaar.

Drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen, die vandaag direct in actie komt, is wederom de torenhoge favoriet in 'Ally Pally'. De ogen van alle dartfans zullen de komende dagen echter vooral gericht zijn op een andere Nederlander, Raymond van Barneveld.

De 52-jarige Hagenaar gaat namelijk op voor zijn laatste toernooi en stopt na het WK. De man die darts in Nederland op de kaart zette en vijf keer de beste van de wereld was, gaat nog één keer voor het hoogst haalbare.

Perfect afscheid?

Een zesde titel zou het afscheid voor 'Barney' perfect maken, al weet de routinier zelf hoe lastig dat gaat worden. Van Barneveld worstelt al tijden met zijn vorm en behoort op voorhand niet tot de kanshebbers. Al kan hij zich doorgaans als geen ander opladen voor een WK.

  • NOS/ANP
    Dit moet je weten van het WK darts 1/6
  • NOS/ANP
    Dit moet je weten van het WK darts 2/6
  • NOS/ANP
    Dit moet je weten van het WK darts 3/6
  • NOS/ANP
    Dit moet je weten van het WK darts 4/6
  • NOS/ANP
    Dit moet je weten van het WK darts 5/6
  • NOS/ANP
    Dit moet je weten van het WK darts 6/6

Het toernooi begint vandaag met een wedstrijd van een andere Nederlander, Jelle Klaasen. De wereldkampioen van dartsbond BDO in 2006 treedt in de eerste ronde aan tegen de Noord-Ier Kevin Burness. Mocht Klaasen winnen, dan treft hij later op de dag in de tweede ronde Van Gerwen, die dan pas instroomt.

In totaal doen er elf Nederlanders mee aan het WK. Nederland is daarmee na Engeland (37) hofleverancier van het WK. Verder zijn er darters van over de hele wereld neergestreken in Londen. Zo zijn er bijvoorbeeld vier darters uit Australië, twee uit de Filipijnen en een Braziliaan.

Kanshebbers

De tegenstand van Van Gerwen lijkt vooral te gaan komen van Gerwyn Price, de man in vorm. De voormalig rugbyspeler won vorige maand voor het tweede jaar op rij de Grand Slam of Darts door in de finale Peter Wright met 16-6 van het podium af te sturen.

In de halve finales van dat toernooi wist Price overigens voor het eerst in zijn carrière af te rekenen met Van Gerwen, waardoor hij ook een mentale barrière doorbrak. In een hoogstaand duel trok hij met 16-12 aan het langste eind.

De 34-jarige Price staat momenteel derde op de wereldranglijst, op gepaste afstand van Van Gerwen en nummer twee Rob Cross.

Die laatste, wereldkampioen in 2018, lijkt inmiddels bekomen van alles wat op hem afkwam na zijn eerste wereldtitel. Dit jaar won hij onder meer de World Matchplay en de European Championship, twee van de tien majors.

Van Gerwen won er dit jaar zes, Cross dus twee, Price één en de relatief onbekende Nathan Aspinall verraste met de winst op de UK Open. Andere kanshebbers dit WK zijn Michael Smith, de verliezend finalist van vorig jaar, en de eerder genoemde Wright.

Prijzengeld WK 2020 (2.950.000 euro)

Winnaar 590.000
Verliezend finalist 236.000
Halve finale 118.000
Kwartfinale 59.000
Vierde ronde 41.300
Derde ronde 29.500
Tweede ronde 17.700
Eerste ronde 8.850
Twee negendarters in het toernooi 118.000

Naast Van Gerwen, Van Barneveld en Klaasen zijn er dus nog acht Nederlanders te bewonderen in Londen. Drie van hen zijn geplaatst: Jermaine Wattimena (18de), Jeffrey de Zwaan (23ste) en Danny Noppert (31ste). Daarnaast komen ook Vincent van der Voort, Benito van de Pas, Ron Meulenkamp, Jan Dekker en Geert Nentjes in actie.

Leerling verslaat leermeester?

Vooral De Zwaan heeft een pikante loting. De 23-jarige darter stroomt in de tweede ronde in en treft daarin Van Barneveld, mits 'Barney' zijn eersterondepartij wint. De Zwaan zou dan vervolgens op zijn beurt voor het einde van de carrière van Van Barneveld kunnen zorgen.

Saillant detail: Van Barneveld, die net als zijn jongere collega uit de regio Den Haag komt, heeft De Zwaan in het begin van zijn loopbaan ondersteund. De leerling kan zijn leermeester nu dus verslaan.

De darters hadden ook plannen om samen nog te trainen voor het WK, maar die sessies werden na de loting afgezegd.

Toernooiverloop

Eerste ronde Best of 5 sets
Tweede ronde Best of 5 sets
Derde ronde Best of 7 sets
Achtste finales Best of 7 sets
Kwartfinales Best of 9 sets
Halve finales Best of 11 sets
Finale Best of 13 sets

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl