1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 13/12: absolute meerderheid voor Johnson en uitspraak Bekir E.

Goedemorgen! Premier Johnson is de grote winnaar van de Britse parlementsverkiezingen. Vandaag komen er natuurlijk reacties uit binnen- en buitenland op zijn overwinning. In Rotterdam krijgt Bekir E. zijn straf te horen. Hij staat terecht voor het doodschieten van de Rotterdamse scholiere Hümeyra.

Vandaag is het bewolkt en regent of motregent het van tijd tot tijd. Het wordt 4 tot 8 graden. De stevige zuidoostenwind neemt tijdelijk flink af. In de loop van de dag wordt de wind westelijk en trekt weer aan tot matig en bij zee vrij krachtig.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Nu de Britse premier Boris Johnson een absolute meerderheid heeft behaald bij de parlementsverkiezingen, volgen we vandaag natuurlijk reacties uit binnen- en buitenland. Alle uitslagen vind je in dit artikel. Het laatste nieuws lees je in dit liveblog.
  • Opnieuw boerenacties vandaag. Vanaf 12.00 uur is er een protest op de Dam in Amsterdam. Boeren delen er onder het motto Boer & Burger Brunch eten uit.
  • De rechtbank in Rotterdam doet uitspraak in de zaak tegen Bekir E. Hij wordt ervan verdacht zijn ex-vriendin, de 16-jarige scholiere Hümeyra, te hebben doodgeschoten.

Wat heb je gemist?

De Britse parlementsverkiezingen draaien uit op een enorme overwinning voor premier Boris Johnson. Vrijwel alle stemmen zijn geteld en de Conservatieve partij behaalt een ruime meerderheid in het Lagerhuis. Daarmee kan Johnson zijn belofte waarmaken om snel de brexit te realiseren. De premier wil op 31 januari uit de Europese Unie vertrekken.

De overwinning van de Conservatieven gaat ten koste van tientallen zetels van oppositiepartij Labour. Jeremy Corbyn blijft voorlopig aan als leider van Labour, maar zegt dat er wel een opvolger moet komen voor de volgende verkiezingen. Hij vindt dat zijn partij de komende tijd goed moet nadenken over de oorzaken van de verkiezingsnederlaag.

Gisteravond sprak verslaggever Eva Wiessing in Derby de stemmers over de voorlopige uitslag:

'Niet gedacht dat Conservatieven zo'n meerderheid zouden behalen'

Ander nieuws uit de nacht:

  • De Europese Unie moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat hebben de EU-regeringsleiders afgesproken in Brussel. Alleen Polen doet voorlopig niet mee, omdat het land voor elektriciteit sterk afhankelijk is van kolencentrales.
  • De wegenbelasting levert het Rijk en provincies volgend jaar bijna 150 miljoen euro meer op dan dit jaar, berekende het CBS. De extra miljoenen komen binnen doordat er meer auto's de weg opgaan, de tarieven voor de wegenbelasting stijgen en door de invoering van de fijnstoftoeslag voor dieselauto's.
  • Nieuw-Zeelandse militairen hebben zes lichamen geborgen van slachtoffers van de vulkaanuitbarsting van maandag. Het dodental van de uitbarsting op White Island staat daarmee op veertien. Nog twee mensen worden vermist, en de autoriteiten gaan ervan uit dat ook zij niet meer in leven zijn.

En dan nog even dit:

Een van Amerika's duurste huizen is verkocht voor 150 miljoen. Het huis in Los Angeles, in de wijk Bel Air, werd gekocht door Lachlan Murdoch, de zoon van media-magnaat Rupert Murdoch. Hij heeft vermoedelijk flink onderhandeld: Chartwell heeft te koop gestaan voor 245 miljoen dollar en later 195 miljoen dollar.

Murdoch is nu de eigenaar van een chateau uit 1930, opgetrokken uit kalksteen en gebouwd in de Franse neoklassieke stijl. Zijn kasteel is 2300 vierkante meter, heeft 18 slaapkamers, 24 badkamers, een zwembad, een tennisbaan en panoramisch uitzicht over de Stille Oceaan.

Neem een kijkje in het huis:

Fijne vrijdag de 13e!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl