NOS Sport

Andere Tijden Sport: Lenie, Falko, racen op Zandvoort en op de foto met de Cup

De winnares van de Elfstedentocht van 1985, een 'gespierde spijker', de eerste Nederlandse zegetocht in de Europa Cup 1 én de grand prix op Zandvoort.

De nieuwe winterserie van Andere Tijden Sport herbergt prachtige sportverhalen. Ze zijn te zien tussen 5 januari en 2 februari 2020 op NPO 1.

Data Andere Tijden Sport winterserie

5 januari: Lenie van der Hoorn

Natuurlijk, Evert van Benthem won de Elfstedentocht van 1985. Maar niet eens zo heel veel later kwam Lenie van der Hoorn binnen, als eerste vrouw. Geen camera had oog voor haar buitengewone prestatie.

Andere Tijden Sport deed een oproep: wie filmde Lenie van der Hoorn in 1985? Die oproep had succes. Deze aflevering maakt de onzichtbare winnares van de Elfstedentocht van 1985 zichtbaar. En daarmee het bijzondere levensverhaal van een vrouw met een missie.

Lenie van der Hoorn

12 januari: Falko Zandstra

Begin jaren negentig was hij de sensatie van het Nederlandse schaatsen: Falko Zandstra. Een supertalent, dat schijnbaar moeiteloos titels aaneenreeg. Maar achter het imago van laconieke kampioen en meisjesidool school een kwetsbare en onzekere rijder.

Nadat hij door Rintje Ritsma werd overvleugeld, vervulde hij slechts een bijrol in het schaatsen. Maar pas na zijn carrière ging het echt mis. Een portret van een kampioen die moest leren om te verliezen.

Falko Zandstra

19 januari: Zandvoort

Op 3 mei 2020 is het zover: de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort. Met Max Verstappen als vaandeldrager van het Nederlandse racen is de zinderende spanning van het legendarische parcours nu al voelbaar.

Andere Tijden Sport ging op zoek naar (amateur)beelden van de Formule 1 op Zandvoort tussen 1948 en 1985. Gemonteerd als 'a day at the races' reizen we terug in de tijd, vanaf de vroege ochtend als de massa toestroomt tot het einde van de middag, als de winnaar met champagne op het podium staat.

Circuit van Zandvoort tijdens een autorace in 2007

2 februari: Feyenoord wint de Europa Cup I

In 1970 won Feyenoord als eerste Nederlandse voetbalclub de Europa Cup I. Door doelpunten van Rinus Israël en Ove Kindvall werd Celtic met 2-1 verslagen. Rotterdam liep uit voor zijn helden.

Om die duizenden mensen iets tastbaars te geven, werd de Cup in een paviljoen in de stad gezet en kon iedereen ermee op de foto. En dat deden de Rotterdammers massaal.

Al die foto's van mensen die met de Cup op de kiek gingen, vormen het uitgangspunt van deze aflevering, in aanloop naar de vijftigste verjaardag van die gedenkwaardige finale in Milaan.

Feyenoord - Celtic in 1970, Rinus Israël maakt de 1-1 namens de Rotterdammers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl