Het moment dat de toren van de kerk in Hoogmade instortte
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Inzamelingsactie voor herbouw uitgebrande kerk Hoogmade

Inwoners van Hoogmade beginnen een inzamelingsactie voor de herbouw van de uitgebrande kerk in het dorp. De kerk werd ruim een maand geleden volledig verwoest, toen bij restauratiewerkzaamheden de vlam in het dak sloeg.

Voor de inzamelingsactie is een speciale stichting opgericht, met als naam De Groene Punt, een verwijzing naar de kenmerkende groene torenspits die bij de brand instortte.

Voorzitter Ellen Vlieger gaat ervan uit dat de verzekering de schade aan het gebouw vergoedt, maar verwacht dat het bedrag niet toereikend zal zijn. Ook is nog niet duidelijk of de kerk herbouwd wordt of dat er een geheel nieuw gebouw komt. Vlieger wil in elk geval dat de groene torenspits terugkomt.

Bekijk hier de schade aan de afgebrande kerk:

Steentje bijdragen

Omdat nog niet bekend is hoeveel de verzekering uit zal keren kwam Vlieger op het idee om geld in te zamelen. "Ik opperde dit op een overlegavond van de kerk. De avond ging eigenlijk over hoe we de missen in december in gingen vullen en andere praktische dingen, maar er was direct veel enthousiasme. Op dinsdag was de vergadering en op zaterdag zaten we al bij elkaar om een stichting op te richten", zegt Vlieger tegen Omroep West.

De stichting wil volgend jaar met diverse acties geld inzamelen. "Normaal komt er geld binnen via de kerkbijdrage, maar er zijn ook niet-katholieken in de omgeving die wel een steentje willen bijdragen. Een van de ideeën die we hebben is een veiling die we in maart zullen houden. Mensen kunnen aanbiedingen doen die we gaan veilen". Vlieger denkt hierbij bijvoorbeeld aan een aangekleed etentje thuis of een middagje varen.

Ze durft nog geen bedragen te noemen die de stichting op wil halen. "Mochten we meer hebben dan nodig is dan kunnen we altijd nog kijken wat we gaan doen met dat geld. We kunnen dat bijvoorbeeld reserveren voor regulier onderhoud, want dat zal ook nodig blijven".

Bekijk hier het moment dat de torenspits instortte.

Torenspits kerk Hoogmade stort in door brand

Advertentie via Ster.nl